荃灣德華公園廁所引入科技元素 屏幕顯示廁內使用人數

| 何兆洋 | 29-06-2022 15:07 | |

現時日常起居生活,好像愈來愈多科技元素。近日有網民發現,荃灣德華公園男廁引入「高科技」,門外有電子屏幕顯示廁格及尿兜的實時使用情況。雖然引來網民熱議,但不少人都認為沒有太大作用,甚至覺得浪費公帑。

早前 facebook 專頁「全心荃灣」發帖,從相片可見,地點是荃灣德華公園男廁,門外設有一個設電子屏幕,實時顥示可用廁格及尿兜的數量,還提供日期、時間、溫度及濕度等資訊。

相片隨即引來網民熱議,不少人認為多此一舉,留言包括:「不如先搞番好呢個廁所啲衛生先啦,一直都好鬼臭」、「公廁都係急先去,啲人會理咩,係唔係都衝入去架啦」,也有人反諷:「如果 Full 咗,有得撳埋飛等位,咁就perfect」、「可以電話訂位?」等。

據過往資料,政府在 2020 年《香港智慧城市藍圖 2.0》提出智慧廁所試驗計劃,全港首兩個智慧公廁選址,分別為荃灣德華公園公廁及荃灣川龍村公廁。

【相關報道】馬桶裝監測器全為你著想?美國大學研發智能廁所

即刻【按此】,用 App 睇更多產品開箱科技影片

Source:全心荃灣

相關文章

Page 1 of 17