餵幼兒食指天椒致滿嘴長白瘡 港媽拍照向網民「問診」被斥無常識

| 徐慧兒 | 06-04-2021 16:01 | |

當嬰兒慢慢成長時,家長多讓他們嘗試更多不同種類的食物。不過日前卻有港媽竟餵幼兒進食指天椒,導致幼兒的口腔整個長滿白瘡,甚至失聲。不過即使事態嚴重,該名無知港媽更未有即時帶同幼兒求醫,反而拍照上傳至網上詢問一眾「有冇人知咩事?」,結果引來一眾家長怒斥該名港媽「無常識」。

  • 孩子慢慢成長時,家長可讓他們嘗試更多不同種類的食物
  • 但竟有港媽餵幼兒進食指天椒,導致其口腔長滿白瘡
  • 港媽更未有即時帶幼兒就醫,反而拍照上網向網民問診

該名港媽原於 Facebook 群組內上傳照片,向一眾家長求助,指其小孩進食了一小粒指天椒後,嘴唇和舌頭均長滿白瘡,白瘡爆裂後則變成白色的皮,其後小朋友更出現失聲的症狀,港媽更形容「小朋友好難先講到幾粒字」,所以才會拍照於網上發文詢問。從其上傳的照片可見,小朋友的嘴唇內側有多粒白色像水泡的東西。

此帖文一出,隨即引來大量網民怒斥港媽行為,「係可以畀 BB 試吓食天然嘅辣嘢,但唔係指天椒呢啲啩!」、「當你誤食都算,咁都唔即刻去睇醫生仲喺度問?」、「畀 BB 加固食指天椒唔係無常識,而係虐兒。」、「呢啲已經算係虐兒。」、「家長有責任將辣椒等小朋友不應進食的食品放好。」、「我食指天椒都唔得啦,更何況係 BB?」、「指天椒都畀得佢食?不如俾埋酒佢飲,教埋佢食煙好冇?」。其後帖文疑遭大量網民怒斥,導致港媽已將帖文刪除,不過也已被網民轉發至其他 Facebook 群組。

【相關報道】爸爸設「買 Switch 基金」鼓勵女兒讀書 成績突進步兼主動做家務「賺分」【下一頁

【相關報道】【怪獸家長】8 歲女房間裝 CCTV!被斥侵犯私隱反駁:只提醒食飯做功課【下一頁

想睇盡全城最 Hit 科技生活影片,請即【按此】瀏覽同埋 subscribe ezone.hk 嘅 YouTube channel。

Source:Facebook @ 嬰兒添加固體食物分享及交流區

相關文章

Page 1 of 21