孕婦搭巴士暗寸其他人不讓座圖公審 網民反應兩極唔撐大肚婆?

| 徐慧兒 | 25-09-2020 13:35 | |

在公共交通工具上不讓座給他人而被網上公審時有發生,不過一名孕婦乘搭 A43 巴士時發現無人讓座,隨即自拍並上傳至 Facebook 群組企圖「公審」,更直指「A43 真係好多人搭啊」,但帖文卻惹來網民兩極意見。

  • 公共交通工具上不讓座給他人而被人 Po 上網公審時有發生
  • 一名孕婦乘搭巴士時沒人讓座,於是自拍後在 FB 群組發文公審
  • 帖文卻引來網民兩極的意見

樓主昨日乘搭龍運巴士來往粉嶺(聯和墟)及機場的 A43 號線巴士,從她上傳的照片可見,當時她身穿一套黑色衣服,相中大概可以看到她 32 周孕肚,而照片的背景則是坐滿乘客的巴士下層,有人在睡覺,有人在低頭玩手機,唯獨是沒有人留意到樓主是孕婦而主動讓座給她,所以她自拍後將照片上傳至 Facebook 群組。

樓主在車上的自拍

此帖文一出,的確引起極大迴響,不過網民意見兩極,有人表示「想坐咪開聲囉,唔使怕羞喎」、「讓座呢個行為真係好發自內心嘅」、「收工時間係好多人搭,又減咗班次,多數都冇位,可能大家收工太攰瞓咗睇唔到」。而對於有人表示樓主有需要時可以開口要求他人讓座,樓主卻回答指「我仲可以企下嘅,開聲就無謂,唔通我開聲,讓座嘅人會開心啲?有師兄話讓座唔係老馮㗎嘛」。之後卻有網民反駁樓主,「唔清楚你想表達啲咩,就嚟做人老母仲係度單單打打講咩 “ 留返俾有需要嘅人 ”,唔知真係以為㗎車啲人有份 X 你咁」。

部分樓主與網民的對答

同時也有不少人感慨香港人的同情心已經減弱,同時提醒樓主「冇位坐要小心」,更有不少過來人表示深明孕婦需長途站立的難處。

網民意見兩極

【相關報導】暖男主動讓商務座位予 88 歲婆婆!實現婆婆夢想空姐都大讚【下一頁

【相關報導】KOL 去酒店「慶生」玩煙花?  直認「只不過係做自己鍾意嘅事」【下一頁

Source:Facebook @ 真‧上水粉嶺人大聯盟

相關文章

Page 1 of 21