【記恩 40 年】區議員出 Post 助廣福婆婆尋好心人望親口答謝

| 蘇家華 | 15-09-2020 17:19 | |

區議員職責何其多,大至成功爭取地區政策,小至幫忙街坊解決填寫申請表等大小事情,都是這些地區代議士日常需要處理的工作。日前大埔區議員連桷璋就在 FB 發了一個尋人 post,幫助一位芳齡 80 多歲的廣福婆婆,尋找她在 40 多年前遇上的好心人,並想親口向這位好心人答謝,謝謝他當年「塞咗 40 蚊人民幣叫佢快啲買嘢俾細路食,唔肯收返錢,放低張卡片就走咗」的恩情。

  • 大埔區議員連桷璋在 FB 出 post,幫助一位廣福婆婆尋找 40 多年前遇上的好心人
  • 這位婆婆希望可以親口向好心人答謝
  • 網友留言等看婆婆及好心人重逢

【相關報道】區議員望減少居民聚集助抗疫 安排拆走休憩地方檯凳【下一頁

當然,連桷璋 FB post 在尋人的同時,也不忘一提區議員工作為何,以及一個社會制度會造就那些市民。不少網友看了這個尋人 post 後,都想這位廣福婆婆鹿跟好心人重遇及答謝,來個 happy ending,更大讚婆婆「得人因果千年記,真係好有美德」。不過,有網友認為「想搵人,當年返到香港就應該去搵啦」,肆意向尋人事件潑冷水,引起其他網民群起聲討,「你覺得當年一個媽媽拖住 5 個細路很容易嗎?人地放喺心𥚃好多年,80 幾歲想還個心願,唔算係『挑起條筋』啦」、「做咩唧你?搵個人都得罪你?」,覺得「老人家想搵就搵吧,突然喺餅罐搵返出嚟先醒起又唔奇」、「將心比己,如果唔係有心人,邊個會將一張卡片放銀包放 40+ 年。」

另有網友表示「應該是 1970 年的朋友,我爸周華灼跟他是同期」、「The Lederer 有冇機會係你啲老行家?」,不過都有網民傳來壞消息,就是「想知婆婆當年遇到的是不是一個廿歲左右的小子,因為同名同姓的人多。我也間接認識一個,但他早年仙遊了。」

大埔區議員連桷璋在 FB 出 post 幫助一位廣福婆婆尋找 40 多年前遇上的好心人,而婆婆希望可以親口向好心人答謝當年恩情。

雖有網友留言讚婆婆「得人因果千年記,真係好有美德」,有網友認為「想搵人,當年返到香港就應該去搵啦」,肆意向尋人事件潑冷水。

【相關報道】網絡熱談馬鞍山「2 萬蚊橋底太陽能燈柱」 沙田區議員為太陽能燈柱平反【下一頁

【相關報道】第三波疫情爆發 長洲區區議員促政府再「派一萬」【下一頁

Source: 連桷璋 Facebook

相關文章

Page 1 of 21