欲光顧大埔知名食店問「有早餐食未?」 店員回應惹樓主不滿

| TT | 12-07-2019 17:21 | |

網上越來越多人會介紹香港 18 區的美食,導致不少人都會慕名「跨區」品嘗美食。近日,一名網民在大埔欲光顧一家在該區頗有名氣的食店,但疑因不熟悉該區,不知店舖是否營業中,故開口詢問在店外整理的女店員。惟對方態度差劣,令樓主直稱「唔駛咁寸啊!」

【相關報導】「反送中」大埔「連儂牆」變「連儂隧道」 網民:呢度好溫暖,謝謝你們【多圖】

樓主稱到達食店後,見店家剛剛開門,未知食物是否準備好,而剛好一名女店員在店外整理膠櫈,好意詢問「開門未?有冇早餐食?」誰料女店員馬上以差劣的態度回應「早餐,早咩餐呀!要食就入去!」令樓主感覺非常不良好,不過樓主之後並未有透露自己有否在內用膳。

涉事食店

不少「大埔友」紛紛留言指該食店「名過其實」,並指:「唔覺有乜咁特別」、「味精重到嘔」、「都唔知點解你夠膽去問佢地野, 成個大埔都冇人夠膽咁做」,同時網民亦指女店員的服務態度「唔要得」,「阿姐打工心態,你唔去食少啲生意,佢無咁忙仲開心」、「今時今日咁嘅服務態度係未夠架!」、「已經去到唔憂做嘅地步,一個唔食仲有大把人幫襯。」、「擺明趕客」。不過亦有網民認為樓主的問題「多餘」:「阿姐又無錯喎,開得門緊係有野食架啦,自己入去睇啦!」

網民留言

【相關報導】非洲豬瘟無豬肉賣!大埔肉檔轉型售胸圍底褲

【相關報導】大埔後花園種「屍花」?網民熱議奇花品種

Source:中伏飲食報料區

相關文章

Page 1 of 21