【巴打求救】放假唔覆 WhatsApp 遭上司問責 網民教路:旅行冇上網

| 柔之拔 | 12-07-2019 06:55 | |

打工仔下班放假,可以唔覆上司傳來的 WhatsApp 短訊嗎?網民「孤單的肥牛」日前在香港討論區發帖,題為「收工同放假仲要睇 WhatsApp」,發人深省。樓主在帖子苦訴:「我通常收咗工同放緊假去旅行,唔睇同唔覆 WhatsApp 都好正常啫。」他續稱:「點知我上司鬧我呢啲時間唔睇又唔覆 WhatsApp!」嘩!天理何在?

樓主不解:「我心諗難道呢啲放鬆嘅時間都要睇同埋回覆 WhatsApp 先叫正常?工作時間同休息時間,我是分開,我唔想個腦 24 小時都是諗著工作,讓大腦可以放鬆一下,紓緩壓力。」他出力控訴:「佢以為每個人都要好似佢及老闆咁,24 小時 on call,冇自己嘅私人時間,要非常勤力去回覆上司及老闆的 WhatsApp, 先至叫最幫得手嘅員工咩?我真是冇眼睇!」樓主補充:「我係睇完即刪唔覆,唔想放工同放假都要記掛著工作,即是驅殼放緊假,個心仲掛著工作,即是同冇放假,未收工冇分別」。

網民:「上司唔覺佢有問題仲要大言不慚咁鬧你」

帖子擊中不少打工仔內心深處,網民紛紛讚好,熱烈討論。有網民突破盲腸:「問題已經唔係放工 / 放假熄機唔睇,係上司會響你返工時鬧你話你放工 / 放假唔睇唔覆 WhatsApp,呢種事後追究,仲要唔覺得佢有問題仲大大聲大言不慚咁鬧你,你唔通鬧翻佢咩,除非你唔撈咪可以回敬佢囉」。

「未有 WhatsApp 嘅年代,公司一樣 call 你」

有網民呻要住宿舍:「其實未有 WhatsApp 嘅年代,公司一樣會喺你放工後 call 你(如果公司仲有人返緊工),我又唔覺有太大分別。最好真係有事先搵我囉,唔急嘅事搵自己就好煩,急嘅事我就情願你搵我,即刻處理咗佢,好過等到我返工先搞,可能已太遲,變咗孭鑊。我都試過放工如同未放工嘅感覺,係以前做常平啲廠,放工返宿舍,同同事一齊住,感覺就真係似未放工。」

「有緊要事打電話俾我,唔好 WhatsApp」

有網民叫腦細直接來電:「有次我老細問做乜唔覆,我話我唔睇 WhatsApp 嘅,我同佢講話如果你屋企火燭,你打 999 定 WhatsApp 俾消防呀?有緊要事你可以隨時打電話俾我,我一定聽,但就唔好 WhatsApp 我。之後佢一次都無 WhatsApp 過我。唔知點解好多老細少少事就會 WhatsApp 你,但叫佢有乜事打電話講佢又唔會打嚟喎。」

有網民教路:「好簡單,用第二個電話 for 家庭。一個電話係開工前半小時開。工作心得,開工先開的話,同事塞車就大檬樂。所以開工前半小時,放心(工)後離開間公司大厦先熄,咁就享受時間。」

其他網民留言,節錄如下:

  • 如果是過客,就無問題的。你唔覆多幾次,佢就習慣了。
  • whatsapp 係好方便,但同樣又係一種好恐佈嘅嘢
  • 冇出錯當然冇問題啦,有出錯而又影響公司其他部門運作就......
  • 當其他群組成員都睇都覆,你可以唔睇唔覆咩?我哋公司都好啲,用詞係傾偈式廣東話口語。有朋友個老細 whatsapp 都用 formal 商業英語,睇又煩覆又煩。
  • 呢 d 垃圾工做唔做都罷,直接劈炮啦
  • 你話旅行個陣無上網
  • 你用非智能電話就得啦
  • 睇工種啦,唔死得人嘅,梗係唔覆啦

【精選消息】長途上班甚艱難?打工仔稱已練成「巴士補眠大法」

【精選消息】打工仔肚屙去廁所被問「點解唔一早去定先」!網民:叫上司一早飲曬全日所需嘅水

Source:香港討論區

相關文章

Page 1 of 21