準時收工被 Old Seafood 暗寸!90 後巴打難明「辦公室文化」

| TT | 10-06-2019 12:40 | |

又到畢業季,相信部份應屆畢業生已經找到工作,陸續投入社會工作。不過不知各位「社會新人」初初上班時有否感到自己未能適應這些辦公室文化呢?一名自稱 90 後踏入職場僅 1 個月的網民在網上討論區上以「唔知咩叫辦公室文化」為題,大呻自己被踏入職場多年的「老屎忽」(又有人會稱 Old Seafood)暗寸自己上班時間偷懶,工作未完成便下班。

【相關報導】長途上班甚艱難?打工仔稱已練成「巴士補眠大法」

網民稱自己日前上班前自覺「對電腦對到有啲攰」,所以便到 Pentry 「飲下水休息下」,結果卻被「老屎忽」直指自己休息「太耐」,更反問「仲要休息到幾時」,令只在 Pentry 休息不到 5 分鐘的樓主目瞪口呆,頓時無言以對。

樓主續稱,有日同事居然詢問自己每日都可以準時下班,到底有否完成所有工作,而樓主回答「做唔晒咪第二日做」後,竟被對方指責不懂辦公室文化!事後樓主指自己按照公司合約上注明的上下班時間,既無遲到亦無早走,為何要強迫自己加班,而且加班亦無加班費,令樓主大呼「唔明辦公室文化係咩!」

樓主原po

有踏入職場多年的網民留言解釋「所謂的辦公室文化是指職場「老人」為將一些無理行為合理化而衍生的詞語」,更教樓主上班就應該跟合約辦事,「番工係要比心機,不過唔代表要例牌 OT, 香港番工本身都夠辛苦,仲要下下 ot 無水補,做爛市咩」,更有不少網民讚網民的態度正確!同時亦有網民指加班不是代表該員工勤奮,而是代表對方能力有問題,不能如期完成工作!

樓主後稱自擔心自己變成不合群的人

【相關報導】打工仔放假電髮後被上司嫌唔好睇! 被要求一星期還原

【相關報導】打工仔肚屙去廁所被問「點解唔一早去定先」!網民:叫上司一早飲曬全日所需嘅水

Source:連登討論區
 

相關文章

Page 1 of 16