被公司炒後仍要返多一個月工? 網民建議:梗係搏老命搞亂個檔

| TT | 24-05-2019 15:33 | |

一般公司裁員,都寧願多賠一個月人工,讓被辭退的員工即時離開公司,以免造成公司其他方面的損失。但有打工仔卻在 Facebook 「奴工處」內稱自己被公司炒,但公司不但沒有賠償一個月人工讓樓主馬上離開,反要求樓主繼續回公司上班一個月,而樓主身邊的同事則認為樓主仍然「出緊糧」,所以理應與以往一樣「博殺」,令樓主直言「被炒已經難受,重要好似以前咁博?」

【相關報導】打工仔肚屙去廁所被問「點解唔一早去定先」!網民:叫上司一早飲曬全日所需嘅水

對於樓主「被人炒咗都唔準 hea 」的經歷,不少網民紛紛向樓主獻計,「 博命做錯哂啲野,有咁大獲整咁大獲」、「你梗係搏老命....搞亂個檔,得閒撕爛一二張文件,急既文件放係暗角位」、「唔 hea 對唔住炒你果個啦」、「呢個時侯不小心爆大鑊跣班老鬼一劑是常識吧」、「唔攪亂檔已好好啦」、「每個鐘頭都去廁所坐半個鐘打舖機啦,責乜任,公司又我冇份嘅,炒又係你炒我嘅」,不過,當然亦有網民認為「做人無須去到太盡」,「好來好去咪算公司擺個炸彈喺度做咩?」、「做返本份得㗎喇 唔好做臭自己個名 對自己 對 人都有個交代!」

網民留言

【相關報導】專家指打工仔睡眠不足 全因公司定錯上班時間

【相關報導】打工仔放假電髮後被上司嫌唔好睇! 被要求一星期還原

Source:奴工處@Fb

相關文章

Page 1 of 16