旺角一個菠蘿包要 HK$30!網民嘆:邊係平民食

| Hin | 14-05-2019 19:28 | |

香港地除咗人工唔加之外,其他諸如食品、交通、租金乜都加價。近日,就有網民在 Facebook 群組中上載相片,指旺角某冰室驚現 HK$30 一個嘅菠蘿包,雖則寫著「超級珍寶菠蘿包」,比起一般麵飽店賣的菠蘿包巨型,但其價錢可謂貴得相當得人驚呢!

【相關新聞】夾公仔狂熱!巴打家人淘寶夾公仔機回家玩?

【相關新聞】68 折同 6.8 折有分別?樓主貼餐廳帳單被網民反問:唔識計數話人伏

難怪網民們見狀,也大嘆「邊係我哋啲平民食架」、「唔會食」等,亦有網民謂「買個真菠蘿加個包都唔使 3 草(30 元)喇」。更有網民指 $30 菠蘿包其實是國內自由行同胞專享,並非香港普通人吃得起。之不過,亦有網民表示香港係一個自由市場,就如汽水一罐士多賣 $3 至 $4,但你去酒店飲罐汽水分分鐘收你過百元,所以即使 $30 係貴但無問題。 

你以為 $30 菠蘿包真的好貴,有網民開估指原來這個「超級珍寶菠蘿包」!記者翻查資料,原來該家位於朗豪坊的冰室,正推廣這款「限定」新產品,所謂「超級珍寶菠蘿包」,內裡其實加有午餐肉、炒滑蛋、香濃芝士及番茄,就像巨無霸一樣。未知見到這個真相後,你又會否覺得物超所值,心動想去一試呢?

翻查資料,見到這家位於朗豪坊的冰室,原來正推廣「超級菠蘿包」,這包並非只是簡單的菠蘿包呢!(相片:冰室 Instagram)

【相關新聞】68 折同 6.8 折有分別?樓主貼餐廳帳單被網民反問:唔識計數話人伏

【相關新聞】小童東鐵車廂內除褲小便!乘客被尿液濺濕

Source:馬鞍山之友 MOSers (Since 2014) @ Facebook 敏華冰室 Instagram

相關文章

Page 1 of 21