港鐵職員將更換香港設計全新制服 網民:似酒樓經理有大陸味

| 柔之拔 | 07-05-2019 04:18 | |

港鐵 MTR 職員即將更換香港設計全新制服!港鐵 Facebook 專頁在 5 月 6 日晚上發表一篇題為「先睹為快新制服!」的帖子,透露港鐵車站及車隊同事將於今年第 4 季更換全新制服。港鐵並指,新制服由本地設計公司操刀,融入了同事意見,在現有制服的基礎上提升物料及款式,豪言感覺更舒適時尚!在帖子末,留下了幾個 hastag:#整齊嘅制服 #友善嘅眼神 #完全感受到服務乘客嗰份誠意 #港鐵 #新制服#載生活再起程。

網民:「大家樂經理」

港鐵換新制服好雀躍,又問大家:「數唔數得出有咩 detail 位唔同咗呢?」然而網民似乎不敢苟同。截稿前,帖子已贏得 109 個嬲嬲。有網民突破盲腸:「大家樂經理」、「其實我都係員工喎,點解我冇聽過有問員工意見嘅?」、「邊個 design 架.......有無諗過員工感受」、「仲肉酸過之前嗰套,都唔知邊個諗出嚟,一啲都唔專業!」、「有咩唔同咪核突咗囉」。

討論區負評如潮

港鐵更換新制服,在 LIHKG 討論區也有網民發帖討論,同樣劣評如潮。截稿前已贏得 520 個負評,僅 50 個正評。網民接力狠批:「_ 到 _ 街 邊個諗出黎(文字經過處理)」、「好似 d 酒樓經理」、「有浸大陸味」、「根本係港共 + mtr 本身有陣 _ 味所以點 design 都係 _ 如果日本既話個個實讚(文字經過處理)」。

制服是團結、團隊的象徵;也是專業形象的表現;還可以提升員工士氣、歸屬感、「著得件制服就係自己人」。你如何品評港鐵即將更換的這款香港設計全新制服?

港鐵職員將更換香港設計全新制服 網民:似酒樓經理,有大陸味

港鐵職員將更換香港設計全新制服,你看到新制服增刪了哪些細節嗎?

港鐵職員將更換香港設計全新制服,你看到新制服增刪了哪些細節嗎?

網民:「左邊果兩個好似比鏡頭邊拉到 distort 咁」。

【精選消息】粗口男阻港鐵關門!網民:好想一腳伸佢出去【有片睇】

【精選消息】港鐵車廂企上凳幫朋友紥辮?網民苦笑:識除鞋有進步

Source:MTR, LIHKG討論區

相關文章

Page 1 of 21