【有圖】估唔到吉野家個滿點丼咁足料?網民:圖片只供參考

| 柔之拔 | 18-04-2019 08:06 | |

去吉野家食滿點丼,宣傳圖片顯示吉野家滿點丼真係滿滿的蓋飯,炸物都要滿瀉似的,然而購買實物發現不似預期,有啲咩要注意?滿點丼究竟是甚麼概念?有網民正是遇到這個苦況,他早前光顧吉野家,看到宣傳圖片介紹的滿點丼真是滿滿的,於是叫了一客堂食滿點丼。結果發現,理想與現實差距好大。本著不能只有佢看到的精神,事主遂到社交群組發帖向巴絲求助。

網民:「對唔住,我笑咗」

事主 Joee Aysw 日前在 Facebook 群組「Fanling 粉嶺」發帖,樓主在帖子問道:「想問問...咁樣係咪可以投訴佢商品說明條例?圖片與實物不符?定整(淨)係粉嶺吉野家先係咁?」;隨帖子上載兩張圖片(如下),有圖有真相。圖片令人咋舌之程度,令人忍俊不禁,難怪有巴打難堪表示:「對唔住,我笑咗」。 

從圖片目測,其中一張圖片是吉野家宣傳牌,上面有關於滿點丼的介紹,看到滿點丼真是滿滿的蓋飯,炸物都鋪滿整個碗頂,幾乎都要滿瀉掉出來,厲害了。

另一張圖片,則疑似事主光顧吉野家堂食,購買並取得滿點丼實物後的情況。從圖片目測,事主購買的滿點丼實物,與宣傳牌上顯示的滿點丼,炸物份量完全不同。事主買到的滿點丼只有少量炸物,與宣傳圖顯示滿滿的炸物滿點丼,有天壤之別,嘩_!

理想:吉野家宣傳圖片顯示,滿點丼非常足料。

現實:網民光顧堂食吉野家滿點丼,取餐後發覺滿點丼實物與圖片參考,差異好大!

有網民回應:「成碗野好似中咗輻射,見到唔開胃」、「49 蚊叫佢回水 la」、「商品說明條例 真係可以投訴」、「sorry, 真係睇一次笑一次,多謝分享,希望唔好再有人中伏」。

有網民分享相似經歷:「嗰日買咗 $56 個款天婦羅飯 外賣,以為拎走先會賣相咁差,打開睇完之後真心講冇下次, 原來堂食都咁差 惨慘」。

但有網民突破盲腸:「onL_9(文字經過處理),人地有寫明圖片只供參考」,他更附圖(如下)反擊之:「睇清楚先啦!_頭!(文字經過處理)」。

有網民附圖回應,表示「圖片只供參考」。

此外,在 LIHKG 討論區也有網民熱烈討論。有網民留言:「對唔住 我笑咗」、「得啲炸嘢加飯點食」、「吉野家 marketing 心諗終於有人讚、滿心歡喜入黎 點知一睇,都係靜靜地出返去....」。

【精選消息】【深夜食堂】吉野家推通宵邊爐!周末限定分店供應

【精選消息】吉野家新增「超特盛」牛丼!大胃王注意【份量倍增】

 

Source:Fanling 粉嶺, LIHKG討論區

相關文章

Page 1 of 21