環保人士倡壽司店「走豉油碟」!網民斥:唔用豉油仲環保

| TT | 09-04-2019 13:54 | |

相信有吃過日本料理的大家,都會習慣在壽司上檯前,先將豉油倒在豉油碟上,方便沾取。不過近日,有環保人士於 Facebook 「搞走塑」群組內指,覺得這樣點豉油「好嘥嘢」,所以自己到壽司店不用豉油碟,會直接將豉油滴在壽司上。

【相關報導】疑似環保友聲討吞嚥困難婆婆用飲管「恃老賣老」

【相關報導】YouTuber「美麗妄娜」駁 5000 支飲管飲奶茶!網民怒罵:不要拿地球環保換點擊率

樓主更上傳照片親身示範如何不用豉油碟,直接將豉油滴在壽司上,從其上傳的照片可見,樓主將豉油樽與自己食用的壽司距離相當接近,甚至有錯覺是豉油樽口直接碰到壽司,相當不衛生,但樓主仍解釋自己是「凌空個豉油樽」,而且更因而學得一門好技術,「而家索性直接滴落壽司度,仲可以控制到想要幾多豉油就幾多,正!」

樓主原文

樓主更親身示範自己如何不用豉油碟食壽司

之不過樓主的帖文一出,已被不少網民批「無腦」,「右下角啲薑同蔥呢?嗰啲就唔怕浪費?白痴 」、「你食咁多碟壽司,清洗壽司碟嘅水就要用更多,有無諗過咁樣都係浪費?」、「咁你點解唔倒少啲分量嘅醬油喺碟度呢?」、「唔用豉油仲環保」、「不如唔好食啦?仲環保啦」、「唔好走火入魔啦,首先你隻碟又唔係膠碟,而且你直接倒落你舊壽司到,如果你個豉油樽係私家嘅話無問題架,相信你好整潔添!再講,無人叫你倒到隻碟滿晒嘅,小小咁倒唔覺得會好浪費囉,但如果係公家嘢,人人都用嘅話就唔好啦」、「我建議喺屋企煮好過,出外消費唔環保」、「常人唔會好似佢咁,所以可能根本假扮環保人士」、「環保都要考牌」。

網民留言

【相關報導】英國薯片推環保包裝!包裝袋可 100% 自然分解

【相關報導】【元氣變爭鮮】朋友聚餐買壽司偷龍轉鳳?網民嘲:幾百蚊都好貪

Source:搞走塑@Facebook

相關文章

Page 1 of 21