彭浩翔搭國泰花盤寄艙被掟爆!網民唔撐彭導:咁嘅包裝唔爛可寫傳奇故事

| Siu Yeung | 03-04-2019 13:34 | |

網絡上不時有指,乘飛機的寄艙行李會被粗暴對待。稍早前,香港導演彭浩翔便在其 Facebook 發帖,指日前乘坐國泰航空從日本回香港時,寄艙的陶瓷花盤被摔破。不過網民看到相片後,大多唔撐彭導,認為包裝太簡陋,直言:「咁嘅包裝,仲要寄艙,唔爛嘅話應該可以寫傳奇故事。」

【網絡熱話】八萬色士風搭國泰寄艙慘被毀 網民:貼易碎死 9 成

彭浩翔帖文表示,昨天他帶了阿曽藍人展覽上最漂亮的作品,也就是陶瓷製成的花盤,在東京登機前。他本來打算手提上機,但國泰職員表示體積過大,需當成超大行李寄艙。彭浩翔表明陶瓷很易碎,而職員則貼上多張小心易碎的貼紙。

飛機到達香港後,彭浩翔看到花盤被當成一般行李,從普通運輸帶上送出來,直接跌落迴轉輸送帶。結果打開包裝後,花盤果然已破爛。彭浩翔直言心碎,指國泰馬可孛羅會的鑽石卡會員,其實也沒什麼作用。

不過部分網民不支持彭浩翔,留言包括:「我係做陶瓷藝術的。老實講咁樣包就算手提都有機會碎,何況寄艙。無論想將陶瓷帶去邊度都好,除非 check 度 size 可以手提,否則一定要搵專門寄藝術品嘅運輸公司」、「如此貴重的物品,一張 bubble sheet,認真搞笑」、「眼見啲相,用面 package 唔夠,出面紙盒唔夠硬,點做都死。畀你攞上機,放上行理架,都只係死近 D」、「真係淘寶也包得好過佢」等。

【網絡熱話】地勤粗暴對待寄艙行李?鐵人賽選手單車損毀

【生活情報】行李寄艙好易爛?直擊 Luggage 輸送過程

Source:Pang Ho-Cheung 彭浩翔

相關文章

Page 1 of 21