九巴車廂清潔每況愈下因「無公德心」?網民回帶指控「聯同外判清潔公司壓價」

| Kay | 15-03-2019 18:35 | |

近日,九巴車廂清潔問題,令市民甚感關注,不只九巴 FB 小編霸氣回應:「清潔又點?都無公德心嘅」,成為網民熱話,連帶早前在巴士 FB 群組出過的舊 post 都再度「上水」,令網民熱議。當中提到:「唔怪得九巴啲車愈黎愈污糟啦!原來九巴清潔部阿頭私下同外判清潔公司夾埋呃九巴錢,私相授受!九巴清潔部員工個老婆判上判清潔工作,仲要中間食水一大嚿......圖中沙田區清潔月薪應該 HK$20,000 左右,但呢位九巴員工家屬畀 HK$12,500!食水真係深」。ezone.hk 就此事聯絡九巴,看看當中有否回應,而在文章刊登之時,九巴方面仍正了解事件,暫時未獲回覆。

【相關報道】九巴解釋「霸氣回應」事件!籲大家搭九巴時要有公德心

【相關報道】港女不滿車廂「新又點?都無人清潔嘅」遭九巴專頁疑似發晦氣神回覆大獲正評

在這個 post 中,當時已有網民認為「食水唔緊要啊,但會唔會太深啊~」、「要推上報」外,更有網民問及這份工作「每晚掃幾多車」、「定係時薪」,想確認當中的招聘內容有否出錯。事實上,九巴車廂清潔與否確是不少乘客關注的議題,致使這個舊 post 能夠再次回帶,不過到底現在網民有感九巴車廂清潔每況愈下,是否因為此 post 所提:「九巴清潔部阿頭私下同外判清潔ISS夾埋呃九巴錢,私相授受」?

近日九巴車廂清潔問題,令市民甚感關注,甚至連早前在巴士 FB 群組出過的舊 post(見下圖)都再度「上水」,令網民熱議。

有網民懷疑九巴車廂清潔每況愈下的原因,是九巴聯同外判清潔公司壓價,令清潔工人人工極低。

圖為九巴清潔員工的招聘對話內容。

【相關報道】九巴推「紅巴 2.0」升級版車廂!網民鬧爆新座椅一睇就知唔好坐

【相關報道】九巴解密揭秘 錢箱硬幣如何處理?

Source: 巴士的事討論區

相關文章

Page 1 of 16