媽媽玩手機仔仔落錯車公路狂追都唔知!網民嘲:親生仔叫「手機」

| shiuhk | 13-03-2019 14:05 | |

對低頭族來講,智能手機簡直就像親生兒子一樣,只恨無時無刻看到實一實,任何時候都不能離手。而這個内地媽媽就完美演繹了這個情況,用行動證明智能手機的確比親生兒子還要「親」!

【相關報道】港媽網上問 4 歲小朋友可否浮潛?網民鬧爆:搵個仔條命「較飛」

【相關報道】關心妍囡囡患流感試偏方沖凍水涼!網民嘆:生仔真心要考牌

内媒報道,中國河南鄭州一名低頭族媽媽跟年約 5、6 歲的兒子一起搭巴士,然而她上車坐下後就全程看著手機,也不是跟兒子一起坐。過了幾站後,男童記錯車站自己下了車,到發現不對路時巴士已經準備開走。於是男童嘗試拍打車門並在公路上追著巴士,全車乘客都十分緊張,除了還在玩手機的媽媽。女司機發現後擔心會發生危險,於是便停車讓男童上車。男童上車後走到母親身旁不停叫「媽媽」,這時他的媽媽還不知道剛才差點就丟失兒子。

阿仔落錯車、狂追巴士再上返車,涉事媽媽全程都在玩手機。

不少網民見到後都大罵「生仔要考牌」,留言說:「這媽當的也太不負責任了吧」、「你媽養了個二胎,準備不要你了。二胎的名字叫:手機!」、「中國西事日日有!」、「如果個仔有咩事又喊苦喊忽,又話要幫個仔討回公道」、「有啲人其實真係唔應該生」、「全世界車禍有部分都是手機累事」、「佢嘅反應好似係見慣不怪,覺得個肥仔好地地自己死落車搞到要追車係扺死咁」、「小朋友生存到咁大真係唔易」各位父母真的要看緊小朋友啊!

【相關報道】英國女懶理 5 子女住垃圾屋!外婆大義滅親:女兒不應有孩子

【相關報道】西鐵靜音車箱播 YouTube 兒歌!自私媽指「耳機傷耳仔」拒為幼女戴耳機

Source:新晚報

相關文章

Page 1 of 21