攜 32 歲兒子看醫生無帶證件!港媽爆粗發難:佢係處男仲係細路

| Siu Yeung | 13-02-2019 16:06 | |

在好些父母眼中,兒女無論多大,在心目中還是小孩吧?在家裏還好,去到外邊的世界還是這樣,隨時被視為怪獸家長,惹人嘲笑。早前,Facebook 專頁「西客之道」便分享了一則讀者投稿,話說一名媽媽帶 32 歲的兒子到診所看病,因未能出示身份證,之後大鬧診所,還理所當然地說:「佢係處男嚟呀,未結婚呀,未生小孩,所以仲係細路。」

【網絡熱話】怪獸家長陪碩士女兒見工!瘋狂連環發問:太熱怎麼上班?

投稿的讀者在一間西醫診所任職,指近年愈來愈「奇怪」病人,並舉出其中一個事例。事件於上個月發生,一位港媽到診所,表示想幫兒子掛號,由於是新症,護士要求出示證件登記。之後港媽開始發難,稱自己兒子只是個小孩,所以無帶身份證,於是護士再追問,才發現她的「小孩」已是 32 歲的成年人,並稱成年人必須有證件才可登記。

港媽繼續吵鬧,甚至爆粗,還突然爆出:「佢係處男嚟呀,未結婚呀,未生小孩,所以仲係細路。」診所其他人聽到都忍不住笑,她的兒子反而一於少理,繼續打機。最後診所堅拒港媽要求,港媽更揚言會上網「寫衰」診所。

至於網民方面,亦紛紛留言嘲笑:「32 都係處男仲要比老母咁大聲講出嚟,係我就寧願死咗佢好過」、「處男 = 細路仔,神邏輯」、「32 歲唔帶身份証?報警拉你都仲得呀,仲咁厚面皮喺度嘈?」、「由 60 歲係中年演繹出 32 係細路仔都好正常」、「我細佬今年14歲都識得自己去睇啦」等。

【網絡熱話】怪獸家長憂兒子失身自製貞操鎖!拒應女友要求撕開怕被媽打

【網絡熱話】港媽帶小孩坐飛機被投訴以「小朋友玩下咋嘛」要包容!反被後座大叔一句 KO

Source:西客之道 HIspitality Secret

相關文章

Page 1 of 21