Siri 新增廣東話拜年功能 兼可發送 Whatsapp Message 拜年

| AIR | 01-02-2019 15:10 | |

踏入 iOS 12,廣東話 Siri 可謂來個大變身,除了換上較為溫柔的女聲外,原來今日還學識了新年拜年用語,透過 iPhone 及 iPad 等同大家拜個早年,亦等大家可以拜年時有個參考。如果你是 HomePod 的用家,還可以係新年時向親朋好友拜年,完全融入香港的農歷新年氣氛。

農曆新年就到,連廣東話 Siri 都融入本土,同大家齊齊過年,亦幫大家更輕鬆地拜年。

你可以同Siri 講: Siri 將會答(下列任一)
喂Siri 講句吉利說話 諸事大吉,豬年好運
恭喜發財,利是逗來
新年快樂、大吉大利、身體健康
喂Siri 講句新年賀詞 祝你豬年家肥屋潤
祝你諸事大吉、豬年行大運
 喂Siri 同我拜年 祝你豬年開心過狗年
新一年最緊要身體健康
祝年年有餘、歲歲平安

如果你有 HomePod 在家,更可以讓 Siri 招呼朋友,都幾好玩。

你可以同 HomePod Siri 講 HomePod Siri 將會答(下列任一):
喂Siri 客人嚟咗喇 歡迎,歡迎
喂Siri 客人到咗喇 歡迎貴客光臨!我冇腳,出唔到嚟迎接,真係失禮晒
喂Siri 有客人嚟 客人你好!我叫Siri。你哋慢慢傾,有咩需要就隨時嗌我啦

講返啲實用功能,其實《Whatsapp》早已支援 Siri 語音功能,用家可以直接透過 Siri 向親友發送從 Siri 學習來的新年賀字。

用語音指令要求發送 WhatsApp Message。

語音輸入後,還可以預覽內容。

Source:ezone.hk

【相關文章】Siri 自爆 WWDC 將有大更新? 挑戰 Google Assistant

【相關文章】Apple Siri 小姐真身曝光!盧怡君:有種雲端情人的感覺

相關文章

Page 1 of 21