整爛港鐵車廂手環如何不失霸氣?網民:幻覺嚟啫嚇我唔到嘅

| Hin | 24-01-2019 16:56 | |

在人多擠迫的港鐵車廂中,當然要緊握扶手或上方的手環,之不過如果手握的手環突然爛咗,仲要全車人望住你,你又會如何不失霸氣地全身而退呢?有網民就連帶一幅爛了手環的相片,在 Facebook 群組中問出這條處境題,當然此問題一出,即引來其他網民爭相留言。

【相關新聞】港鐵屯馬線車站大堂月台相片曝光!啟德站顯徑站宋皇臺站各有特色【多圖】

【相關新聞】織「延誤頸巾」控訴德鐵延誤狀況爆紅!網民:想要港鐵壞車圍巾

在網民的回答當中,有實用的答案,也有不乏創意的答案,或許看完這些答案後,日後遇上同類事情可用上也說不定。有網民表示想要不失霸氣,當然係扮無事繼續扶著,但就搭到去尾站等無人時迅速離開案發現場;也有網民謂直接落車交畀職員就最有霸氣。

至於有創意的答案,要數到在手袋中拎出膠水,將手環黏回上去;又或是大叫「幻覺嚟啫嚇我唔到嘅」;有網民提議將手環拎上二手網站拍賣。更有網民採用「強國」無賴行為,即刻瞓係地,話個手環整到佢跌低。此外,也有網民留言指應立刻按掣同車長講「你個嘢壞咗呀」!

【相關新聞】搭港鐵被小孩弄污衫褲!竟被一句「免死金牌」說話回敬?

【相關新聞】新輕鐵中國製造 已運抵港鐵屯門車廠 2019 年投入服務

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 21