KICKSTARTER 眾籌!香港人設計 Designer Keyboard 藍牙人體工學機械鍵盤

| 柔之拔 | 17-01-2019 02:07 | |

是咁的,網民日前在討論區發帖,表示自己是設計師,礙於工作需要,弄至手腕酸痛受傷。他遊走全港,始終搵不到舒適的鍵盤。該名設計師終於按捺不住,引爆動機,決定自行設計開發一款符合人體工學的藍牙機械鍵盤、左右分體式、無線連接操作、命名 Designer Keyboard。香港人設計的 Designer Keyboard 現正在 Kickstarter 眾簿進行中【眾籌網站】。香港人,你支持嗎? 

一切由手痛開始

該名本地設計師 Vex Chow 表示借好朋友「都是垃圾」的 account 在 LIHKG 討論區發帖,題為「[Kickstarter] 香港人設計既藍牙人體工學機械鍵盤」。他剖白自己作為設計師,每天使用鍵盤及滑鼠工作逾 10 小時,弄至每天下班「人又攰,手又痛」。他直指:「可惜市面上的人體工學鍵盤唔係大舊就係樣衰,仲冇藍牙,滿足唔到我要求。於是激發我去研究一對美觀、高效,易攜帶既鍵盤。」

香港人設計 Designer Keyboard 分體式藍牙人體工學機械鍵盤

自學 coding 焊錫

由於找不到合用的鍵盤,決定自己設計一個。Vex Chow 上網參考別人的鍵盤設計圖、配合 3D 打印、自學 coding、電路板、焊錫等;每天下班及周六日都在埋頭研製,終於創製了一款聲稱符合人體工學設計的藍牙機械鍵盤,取名 Designer Keyboard。

香港人設計 Designer Keyboard 分體式藍牙人體工學機械鍵盤

小巧便攜

Designer Keyboard 採用藍牙無線連接電腦操作,加上左右分體式設計,操作自由度極高;搭配好按的 Cherry MX 機械軸鍵盤按鍵、熱插拔機械按鍵可獨立更換;更有個手托可外接 3D mouse 或 trackpad;可連接電腦、筆電、平板機及手機等;重量 205g 小巧便攜,最適合天天都想返工打風都要返工的香港人。

香港人設計 Designer Keyboard 分體式藍牙人體工學機械鍵盤

截稿前,帖子贏得 1,599 個正評,46 個負評。最多網民關心的是:「有冇支 X 背景?(文字經過處理)」,設計師誠懇表示:「100% 冇」,贏得全帖最高的 245 個正評。另有網民忠言逆耳,提出幾項改善建議,包括:售價略嫌太貴、命名 Designer Keyboard 不夠特別、似乎只是面向 Designer 市場不夠大眾化、以及鍵盤按鍵不足夠。

香港人設計 Designer Keyboard 分體式藍牙人體工學機械鍵盤

眾籌告急

然而,Designer Keyboard 在 Kickstarter 的眾籌反應一般。至今僅 6 人支持,籌得 US$1,811,距離目標款項 US$31,868 有天涯海角般遙遠。尚餘 29 天,需要你的支持,否則可望爛尾。原價 HK$3,671 起,Super Early Bird 超級早鳥價 HK$2,575 起(7 折),網購【按此

香港人 Vex Chow 設計的 Designer Keyboard 藍牙人體工學機械鍵盤,現正於 Kickstarter 眾簿進行中。

Designer Keyboard 設計解構

Vex Chow 闡述了 Designer Keyboard 的設計:我分三部份黎做設計,分別係鍵盤、拇指位及手托。 

It is absolutely beautiful!

呢個係史上最靚、最舒適、最好用既藍牙人體工學機械鍵盤。首先,佢係分離式嘅設計,你可以自由擺放,令手腕手臂成一直線,減少勞損。

然後佢人體工學設計建基於手掌。直排、不同高度、有弧度既鍵盤佈局,就返你每一隻手指。50% 鍵盤,只有 48 鍵,即使手細既朋友都岩用。仲有傾斜 20 度同埋手托,令雙手放鬆地擺放。配合出色既 cherry 機械軸,手感一流。我建議用紅軸,因為細力都禁到,適合長時間使用。我自己用慣左真係返唔到轉頭。

右手總係好忙 

然後我就要思考點樣可以做嘢快啲。我發現畫圖嘅時候,右手仲係好忙。點解呢? 因為你右手打完鍵盤,要時間轉去滑鼠去控制 zoom or pan,再移動 mouse or select。

就係咁曬咗好多時間。

受到 3D mouse 既啓發,佢果種雙手工作模式,左手 3D mouse 控制 navigating,右手 mouse 輸入 command。(我推介 trackpad 做 mouse)雙手同時工作,3dconnexion 既研究話可以加快 5% 效率。

香港人設計 Designer Keyboard 分體式藍牙人體工學機械鍵盤

一隻手揸兩個

咁雙手工作模式咁正,我就要諗鍵盤點樣配合 3D mouse 同 Trackpad。經過我不斷既設計,我發現只要加個座,令 3D mouse 同 Trackpad 傾斜向你隻手。咁就可以稍為郁一郁手指就控制到,唔洗隻手轉來轉去鍵盤同 mouse。我叫呢個座做 Pro Stand。

另外編程就唔少得,每粒可以自己設定。而且最多 8 層 Layers,可以設定更多制。Open Source Code,大家都可以自由修改,令到個鍵盤更加適合你自己。問左 Wez Furlong,寫呢堆 Code 既人,可以用係 Kickstarter。

特別嘅拇指設計,令你可以一隻拇指禁不到 2-4 粒制,方便打出唔同嘅組合鍵。唔好浪費左露活既手指公。咁特別嘅鍵盤就當然要配合返特別嘅手指擺位,正如我所講類似既 Dactyl, Dactyl Manuform,一般用家兩三個禮拜就會習慣。當然我知道大家都有唔同嘅工作方式,所以我好鼓勵大家去搵出最適合自己嘅工具,令到自己做得更爽快!

最緊要夠彈

最後,彈性係好緊要嘅。Designer Keyboard 配備藍牙 5.0 技術,去到邊,不同裝置都用到。不論屋企、公司、CAFE 都得,Window、Mac、Iphone、Ipad 又得。咁一個 Keyboard 等於 2-3 個普通 Keyboard。

一開始,好多野我都唔識,但我冇放棄,邊做邊學,最後終於完成啦。

【精選消息】Kickstarter 眾籌 港人設計「日紙」撕頁式日曆

【精選消息】Kickstarter 登陸香港 集資易防走數?

Source:kickstarter, LIHKG討論區

相關文章

Page 1 of 21