網民北區醫院買三文治中伏!吞拿魚餡料僅塗邊緣位置

| Siu Yeung | 15-01-2019 20:15 | |

近年網民都質疑部份食肆的食物「偷工減料」或「縮水」,之前的經典例子,包括麥當勞魚柳疑減半塊芝士,連鎖麵包店的「空心包」等。早前,有網民稱到北區醫院買了吞拿魚三文治,但打開麵包後發現餡料僅塗在邊緣位置,幾乎等同白麵包。

【網絡熱話】豬扒飽扮厚咬開薄如紙!網民:刀功都值喇

稍早前,有網民在上水人大聯盟 facebook 群組上載了一張相片,表示:「想減肥可以去北區醫院買包食。」再看看相片,只見打開了的三文治,吞拿魚餡料僅塗在邊緣位置。之後又回覆其他網民:「我望咗個包一陣」,「廢事搞事,太肚餓食埋」。

至於其他網民看到相片後都紛紛留言,有人認為「太無良」,亦有人笑言「好細心圍邊搽吞拿魚」。至於其他留言包括:「擺明搵笨 X,好似一國兩制咁」、「不過呢,白面包嘅升糖指數其實分分鍾仲高過 D 餡」、「我食過中間都有架喎,你攞咗低卡路里版呀」、「吞拿魚治走吞拿魚?」、「住院真係要食清 d,少少吞拿魚係滿足咗慾望」等。

【網絡熱話】英男淘中國矽膠娃娃中伏!產品縮水被懷疑是戀童癖險判刑

【網絡熱話】【已報警】網民自攜虎蝦食店蒸 縮水變蝦米仔 負責人:「真金不怕紅爐火」

Source:上水人大聯盟

相關文章

Page 1 of 21