日本札幌開「無人旅館」取密碼即入住!網民笑:等睇被光速破壞

| shiuhk | 26-12-2018 15:03 | |

日本什麽都玩自助,導致街頭上的自動販賣機超級多。想不到,近日有日本地產公司就直接推出「無人旅館」服務,以零員工來營運一間旅館。客人只需要預先取得密碼,自己透過大門上的平板裝置 Check In 就能順利入住,可說是方便至極。

【相關報道】日本便利店推 24 小時民宿 Check-In 機!直接交收鑰匙

【相關報道】日本 Airbnb 現疑似假登記號碼之民宿 觀光廳介入處理中

由札幌地產公司「Massive Sapporo」於札幌市中央區中島公園附近推出的「無人旅館 1 號店」,是響應日本政府 6 月修訂的《旅館業法》,合乎一定條件就無需設置大堂櫃台。客人成功從網上訂房後,可直接到旅館門口的平板裝置輸入指定號碼、護照資料,之後就能直接取得進屋的房間密碼。相比起有些民宿將房間鎖匙放在郵箱、或是交托便利店,這可說是另類的高科技版本。

自助 Check In、Check Out 十分方便

不過有網民就笑說:「必然引致:蝗禍」、「等睇俾香港人光速破壞」、「太睇小鄰國嘅威力」、「喺日本就 OK 嘅,但好講自律」、「新型時鐘酒店?」、「咁即係冇人執房」但亦有網民指出:「京都神早已經有」、「跟民宿差不多」、「係英國住 Airbnb 都係咁」、「好多民宿都係咁啦」大家又喜歡這種自助形式的旅館嗎?

【相關報道】東京 JR 大力宣傳扶手電梯兩行企!不再「左企右行」

【相關報道】【活用格價網】酒店訂房必學 7 式!搜尋真正最抵價

Source:民泊大學

相關文章

Page 1 of 21