【施政報告 2018】政府將立法全面禁電子煙!電子煙民:點解唔禁香煙?

| 10-10-2018 13:05 | |

林鄭月娥在施政報告 2018 中,率先就提到為保障市民的健康,將會立法全面落實禁止電子煙,更指政府將於今個立法年度提出法例修訂建議,禁止入口、製造、銷售、分發及宣傳電子煙及其他新型吸煙產品。此施政報告內的建議,對於一眾不吸煙人士來說當然是一致贊成,甚至留言謂「德政」,但對於吸煙人士來說,反對的就佔大多數,有部分網民更反問一句,既然是保障市民健康,為何只禁電子煙,而不禁香煙呢! 

【相關新聞】【施政報告 2018】落實取消強積金對沖 政府承擔額增至 293 億

【相關新聞】網傳高鐵載客量不足 港鐵鬼祟減班?

網民當聽到特首於 2018 施政報告中指要全面禁止電子煙這一措施時,都紛紛在 Facebook 群組中討論,有網民指出其實禁電子煙好反智,皆因其尼古丁含量,以及噴出來的煙霧味道,均比普通的香煙來得少及低,不明白為何要一刀切禁電子煙。

此外,有網民更謂其實立法監管電子煙更好,甚至可以立法向某幾隻牌子的煙油收稅供港;有網民更表示,好快好多「火車頭」又出返晒嚟,到時條街更為煙霧瀰漫;也有網民一語道破香港有煙稅,又怎會向香煙商開刀,更指變相其實是官商勾結的一種。另外,有網民更建議政府應仿效日本,全面禁煙後,再於各地點設立吸煙區。

部分網民留言

「禁得電子煙,做乜唔禁埋傳統煙草產品?唔通吞雲吐霧有益過電子煙咩」

「香港就嚟衰 X 過北韓」

「香煙唔禁,禁電子煙?」

「為了健康,點解唔乜煙都禁?」

「直接全面禁煙算啦不如」

「香港係一個落後城市」

「講咁 X 多,咪關錢事」

「煙草稅收入好賺啲麻」

「全面禁煙啦!之後調低番煙稅,去番 25 蚊包,再起各個地點設立吸煙區,商場、地鐵站等等。日本呢方面真係好好,可以參照下。」

【相關新聞】電子煙突然爆炸!男子下體被炸傷

【相關新聞】【筍工?】中大招募乙肝試藥員!網民問:HK$31,500 夠唔夠之後睇醫生?

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 21