【事業愛情】巴打獲加薪調職新加坡開荒 港女表示一定分手 網民:唔成熟

| 柔之拔 | 09-10-2018 11:24 | |

事業與愛情,你會怎樣選擇?網民「我愛大咪咪」日前在 LIHKG 討論區發帖,題為「28k 分手 定 18k 穩定?」。樓主表示,最近獲公司調職,到新加坡開荒;比起現在月薪 HK$18K,調職後將加薪至 HK$28K,其它待遇也得到大幅提升。樓主有一個視為結婚對象的港女女友,可是港女女友並不支持,更揚言一旦樓主到新加坡開荒,立即分手。樓主苦惱,遂發帖向網民求助。

「咩都比哂我」視女友為結婚對象

樓主在帖子表示:「同女朋友都拍左拖 3 年,咩都比哂我,都視佢為結婚對象。」

小記葡萄咬一抽,專心聆聽。

【精選消息】【中伏】返工 7 個月食 6 次散水餅 巴打遞辭職信遭女上司兇狠挽留

待遇提升沒法擋

樓主娓娓道來:「最近公司話調我去新加坡 2 年,係果邊做開荒牛。28k 包住宿包 3 餐津貼,每 2 個月包一張來回香港機票,香港果邊死人冧樓都可以返去。15 月糧,17AL,另外每 2 個月可返香港 4 日探親假。」

中資機構勢發威

他透露任職中資機構:「講講公司背景先,中資機構,國內行業 top3,上市公司,但香港仲發展緊,依 1 年都開始穩定擴展埋去新加坡。依家人工 18k,14 月糧,17AL (16AL+birthday leave),有 bonus。」

【精選消息】【全球暖化】2030 年將爆煲有氣候大災難 聯合國籲少食肉多走路減碳排

樓主突破盲腸:「女朋友講到明我去新加坡一定分手,所以唔使建議我說服佢果 d 真係唔知點簡,前途定愛情?」

網民建議留港但分手

樓主面對事業與愛情難兼得的遭遇,獲得網民紛紛讚好。截稿前,帖子已贏得 1,515 個正評,41 個負評。樓主在帖子標題問:「28k 分手定 18k 穩定」,這帖子的第一個網民回應是:「18k 分手」,換言之叫樓主把外闖開荒機會與結婚對象也一併放棄,竟贏得 1,684 個正評及 42 個負評,非常頂癮。

古語有云,女人心,海底針。港女喜歡講反話,也許是在測試男友,事業與港女,誰更重要而已。或者樓主答咗「18k + 港女」,港女依然會讓你飛呢!

【精選消息】因交通意外塞車遲到被腦細罵係藉口 網民嘲:住公司啦!

其他網民亦踴躍留言,立場一面倒支持樓主以事業行先。網民意見,節錄如下:

  • 女人係應該支持男人既事業 呢個女人都係唔成熟 行唔得遠
  • 老實講 少少事都經歷唔到就分手啦 去新加坡又一個新既體驗未嘗係件壞事
  • 一定係前途 如果佢係會因為你地嘅將來作打算就唔會同你講要分手
  • 28k 啦 留喺香港都唔會發到圍 走去做開荒牛先有機會
  • 睇你對女朋友有幾大信心啦,搵 18K 難保過多幾年咪又係飛咗你
  • 梗係去 SG 發展,呢啲機會唔會成日有;女咪再搵過,發展事業既機會點可以錯過。

 

 

Source:LIHKG討論區

相關文章

Page 1 of 21