劉德華撐填海又撐海洋保育!網民:好反高潮

| Hin | 03-10-2018 16:57 | |

有「民間特首」之稱的劉德華,近日就在團結香港基金《讓下一代看見》的影片中做旁白,更罕有地就土地問題表態,支持在東大嶼山填海造地,興建大規模的人工島,更謂「我知道一講到填海,就肯定有很多唔同意見,但呢個世界,真係會有一個百分之百完美嘅方案咩?想香港繼續向前行,取捨係在所難免。」

此片一出當然引來一眾網民議論,更引來網民在 Facebook 群組中翻起舊賬,表示今年 8 月才支持香港海洋公園保育基地,以走飲管方式為海洋保育出一分力,轉個頭 10 月就撐在東大嶼山填海造地,破壞海洋生態,更留言直指「好 X 反高潮呀你,劉德華!!!」更引來一眾網民留言。

網民翻舊賬指劉德華撐海洋保育,跟著又撐填海。

劉德華早前幫國結香港基金的短片做旁白,更謂是「劉德華真情剖白」。

【相關新聞】范冰冰現身!微博帖文道歉回應 8 億逃稅風波

【相聞新聞】張學友演唱會明天優先訂票! 撲飛必知 5 大要點 

有網民就直指劉德華的「民間特首」光環瞬間失去,更謂「偽人始終都係偽人,甚麼民間特首,不知所謂。」、「當佢神咁拜先好笑」。

不過,亦有網民指劉德華拍廣告都係為錢,要養成頭家同養女,留言道「又關佢事?人地搵口飯食咋,經理人公司接到有得唔做?佢都無以前咁又工啦,又要養家。睇開啲啦!」有網民更謂「藝人賣廣告又有幾奇,華仔都賣過大把廣告,你真係信佢樣樣都咁捧?」同時,也有網民撐劉德華,並留言道「有屋住嘅就會講環保保育囉,冇屋住嘅就要起屋。大家觀點唔同啫。華仔冇問題。」


此外,有網民亦認真討論香港地少人多的出路,表示「又唔搞得郊野公園,又唔填得海,新界地又唔得,咁可以點搞!」。亦有網民一針見血地表示,香港地少人多的問題是每日 150 單程證嘅新移民,並留言道「香港由頭到尾都唔缺地,缺既係住屋,多嘅係新移民,明白呢一點既話根本就唔洗再填海,同環保大纜都扯唔埋。」、「填海並不能解決問題,真正問題係 1. 每日 150 個以上嘅殖民政策;2. 政府高地價自然高樓價;3. 大量的走資托價炒賣。」並謂這些才是大家要正視的問題。

【相關新聞】單車友龍翔道路中心自炒險被輾過!網民批評連累司機

【相關新聞】【有圖】不滿被戴綠帽!老公在幼稚園家長群組貼老婆艷照

Source:PLAY HARD 玩硬

相關文章

Page 1 of 21