【睇片】香港早晨音樂遭網民惡搞譜詞 返工必唱〈香港早抖〉

| 柔之拔 | 19-09-2018 07:48 | |

超強颱風「山竹」日前摧毀香港,香港多區受到嚴重破壞,滿目瘡痍;塑膠海狗衝上岸、街上盡是垃圾、大樹倒塌攔路,交通大癱瘓!然而,山竹摧毀香港翌日,打工仔還是要返工!就算港鐵龍尾排到「天竺」,都阻不了香港人的責任心!因此,有網民索性為公仔箱節目《香港早晨》譜詞,向全港打工仔致敬。

「高登討論區 HKGolden」面書專頁最新發帖,轉載了「高登音樂台」的一段視頻(如下),並指:「香港早晨有改詞啦!!!以後可以日日聽住返工 諗起都開心!」

〈香港早抖〉即 click 下圖睇片跟住唱:

【相關報道】【山竹之後】網傳超強颱風中秋襲港 天文台:假資料

該視頻是〈香港早抖〉MV,片長 2 分 30 秒;由大量電視新聞片段拼湊而成;歌曲則是 TVB 長壽早上節目《香港早晨》的主題音樂;並被網民「Rose」譜上歌詞,由網民「漏奶」獻唱。

截稿前,帖子贏得 1,042 個 emoji 心情、50 個回應、266 則分享。網民表示:「超高汁」、「咁正,like 爆」、「欽敬欽敬」、「Alarm song set ed」、「乜你無發覺香港早晨講最多果句都真係呢句: 又到返工既時間勒(咪諗住走得甩呀奴隸,我朝朝提醒你)」。

【相關報道】【颱風山竹】翌日上班遲到或缺席員工 遭懲罰短訊細節曝光

〈香港早抖〉

原曲:《香港早晨》節目主題音樂
填詞:Rose
主唱:漏奶

又返工 又返工 
山竹去 又返工 
返工 起身 返工 
似如常 打風如常 塌樓如常 無事既返得 
你同事 有車門匙 返工 輕輕鬆鬆

無門匙 無車門匙 排哂長龍 你未到公司 
奴隸 你要返工 
香港永遠不變

【相關報道】【颱風山竹】十號風球緊守崗位的職業 勞工處:必要人員須上班工作

(又返工... 去返工...) 
(老世話要返工...) 
返工返工返工

無門匙 無車門匙 排哂長龍 你未到公司 
想眠眠 可惜仍然 等車 企廿個字 
眼浮浮 你想尋仇 見到頭條 個特首9UP 
奴隸 你要返工 
香港永遠不變

~ 歌手自由發揮 ~

無門匙 無車門匙 排哂長龍 你未到公司 
想眠眠 可惜仍然 等車 企廿個字 
眼浮浮 你想尋仇 見到頭條 個特首9UP 
奴隸 你要返工 
香港永遠不變 
奴隸 記得返工 
天災也決不變

天災 不變 港不變 
返 工

〈香港早抖〉mp3 下載【按此

 

Source:facebook@高登討論區

相關文章

Page 1 of 21