議員促馬會禁騎師鞭打馬匹!網民:不如騎師都唔用

| Hin | 31-08-2018 18:02 | |

馬季快將於今個星期日開鑼,有報道指中西區議員陳財喜,聯同多位愛護動物人士,於今日 8 月 31 日到跑馬地賽馬會總部示威,並遞交請願信,要求馬會停止鞭打馬匹。他表示近年市民對愛護動動的意識已增加不少,為確保馬匹受到保障,建議騎師在策騎時停止鞭打馬匹。又以澳洲作例子,已限制鞭打參賽馬匹,只靠騎師的騎功公平競賽。

【精選消息】Hello Kitty 踩過界做 YouTuber!超萌對答瘋狂吸 Like

【精選消息】疑似 iPhone XS 官圖流出!出金色 6.5 吋版本?

對於這個停止鞭打馬匹的方案,網民們又有不同的看法,有部分就認為既然鞭打屬不人道,哪麼馬匹畀人騎都唔舒服,不如連騎師都唔用;有的更表示,如此這樣很快連馬蹄鐵都唔打得。

此外,更有網民奇想要馬匹乖乖聽話,是否要在馬匹前面吊住紅蘿蔔等佢跑;亦有網民笑稱,玩跑馬機算。更有網民表示,第日會否連馬都唔畀跑唔畀比賽,最後連「馬照跑、舞照跳」呢支歌仔都無得唱。

Source:LIHKG

相關文章

Page 1 of 21