【有片】阿婆落錯站即被司機叫返上車!巴士司機爆粗都被網民讚「好有愛」

| Hin | 09-08-2018 16:57 | |

巴士司機被人投訴就經常見,但好人好事其實也有不少,今次就有這位巴士司機,不忍心婆婆落錯站要行好遠路才去到目的地,第一時間開門叫婆婆上番車,而事件更在 Facebook「馬路的事討論區」群組中熱烈討論,更獲得 3 百多個讚好!

事緣婆婆乘搭一輛行駛九龍城區的巴士,想去九龍城廣場,並請教乘客該在哪個站落車,殊不知乘客竟叫婆婆在衙前圍道落車,而非正確的賈炳達道落去。司機眼見婆婆已經落車,立刻開巴士前門,大聲呼喚婆婆上番車,叫婆婆下個站先落車,更加一句「呢個站行 X 死你,你上番黎啦」,及後又說道「呢度咁樣行過去,行半個鐘都未到」,可見司機是多麼「肉緊」婆婆。

【精選消息】斥日本店員「不懂中國話」事件真相逆轉!拍片者澄清對方是好友

【精選消息】拯救台灣農業?第一屆「屁股夾香蕉競走賽」四人一組鬥夾

網民們看到後,都大讚巴士司機有愛心,難得的好司機,更留言「好心姐,否則踩油去。」此外,更有網民指作為乘客唔識路真係唔好教,否則要人行好多冤柱路。之不過,也有網民認為司機不應向乘客講粗口,但有網民指司機雖然加左粗口動詞,都只不過是心痛婆婆行得遠。

Source:馬路的事討論區

相關文章

Page 1 of 21