親子 KOL 教人去日本大學食平價津貼飯!惹網民公審

| Hin | 27-07-2018 14:39 | |

做過大學生都知大學 canteen 有平價學生「頹飯」食,讓沒有經濟基礎的學生可飽餐一頓,而日本的大學飯堂也同樣有平價津貼飯食,最近更被港人拍片介紹如何入內購買,並放上 Facebook 公諸同好,殊不知卻惹來網民反感,直指其行為「好肉酸」。雖然原 post 已被 delete,但有網民已 backup 並放上「North District 北區」Facebook 群組,引來百多個留言。有網民發現,拍片一家人為本港親子界 KOL。

影片以「抵到爛搵食 $3.5 沙律 $28 定食  日本大學飯堂食好嘢」為題,教大家如何去由東京搭車去日本某大學,再走入大學 canteen 購買食券食飯,又表示十分抵食云云。之不過,網民們對此就唔多 buy,更直言「自己乞兒走入日本大學飯堂食津貼飯都唔止 .... 重要教大家去日本侵略大學飯堂」。

【精選消息】

【精選消息】

影片部分截圖。

影片部分截圖。

影片部分截圖。

影片部分截圖。

部分網民直指影衰哂香港人

部分網民也不值其行為,直言「好肉酸」、「影衰哂香港人」。其他網民亦留言「去人哋大學攞人福利食平飯...不如直接乞錢」、「去得日本旅行唔會去呢 d 地方啦」、「港蝗惡行比陸蝗不遑多讓,有些甚至有過之而無不及」、「咁嘅價位,食吉野家、松屋吧啦」。

此外,也有網民謂「人地大學生有平飯食係因為佢地交咗學費,一個遊客走入去食飯第一名不正言不順,第二好肉酸。唔好話咩歐洲都係咁樣,人地咁樣做唔代表咁做係恰當。」亦有網民表示「歸根究底多得 cctvb 嗰個二世女,日本旅遊節目介紹過大學食堂話好平好底,跟住呢班乞兒著有樣學樣!」另有網民用首爾某大學做例子,表示好多遊客入去打卡但唔識自重,嘈到人地上堂,甚至走入課室大樓,造成滋擾,最後令大學唔比外人入。

部分網民反擊無相大雅

之不過,也有網民覺得無相大雅,毋須太激動,表示「有可能個爸爸在日本讀書,回憶一吓呢」、「飯平,係因為大學膳食大部分免租,有好多免埋水電煤。日本大學入學率唔高,對於外來食客佢地應該冇咁反感。」、「咪係,其實冇咩問題?去到一些地方,尊重人地當地文化同守秩序已經得」,更有網民表示歐洲地區這樣好平常,無須大驚少怪。

另外,有網民謂本地的大學 canteen 也給普通人入內食飯,沒有問題,更引用城大、理工、中大等做例子,但亦隨即被網民反擊指理工、中大等的 canteen 有兩個價錢,沒有學生證的人會收正價。最後,有網民謂「佢窮加窮遊無問題,但宣傳就講唔過去。可能佢以外仲有好多人咁做,但寧比人知莫比人見嘛!」大家又認為如何呢?

部分網民留言截圖。

部分網民留言截圖。

按此可睇片

Source:North District 北區

Page 1 of 21