公屋男家想與港女爭私樓 網民花生:「等睇結果!」

| 柔之拔 | 26-07-2018 23:44 | |

是咁的。婆媳關係惡劣,夫妻關係又差,港女點樣算?網民「床下肉肉主角」日前在香港討論區發帖,題為「男家想同我爭層樓」。港女(樓主)在帖子詳述與男家的各種問題,已經去到「攬炒」搵律師搞離婚的地步。一切,源於港女有層私樓……

獨生港女繼承私樓

據了解,樓主是一名在職已婚港女,29 歲,月入萬幾。港女命運坎坷,老母老早跟佬走;老豆最近辭世,獨生港女繼承了老豆的一層三房私樓。

冇男丁 婆媳關係惡劣

港女與老公相識 10 年,老公比自己年長 6 歲,曾出軌 2 次。老公家住公屋,老公有父母與一弟,弟已婚並育有兩個兒子。重點是奶奶。港女驚爆與奶奶關係惡劣,奶奶迷信算命算到港女冇男丁;對育有一對兒子的叔仔及其妻寵愛有加。

【精選消息】【7 宗罪】新婚男後悔娶了拍拖八年的 30 歲港女

要求助養一對姪仔

奶奶知道港女繼承三房私樓後,竟建議與老爺一起搬遷進去;或要求港女把私樓讓出予叔仔一家。老公又甜言蜜語哄港女想加名字成為業主。更離譜的是的,奶奶要求港女助養叔仔的一對兒子,理由是「大家自己人」,唔使分得咁細。

港女表示:「老公又咁男家又咁,已經大壓力要食安眠藥,慢慢對老公心淡,反正無小朋友,真係好想離婚。」港女最近與男家飲茶又因事嘈交攪炒,老公居然唔幫港女幫奶奶,直斥港女「點可以咁同長輩講野」。港女氣得心碎揚言離婚,決定要搵律師朋友辦理離婚手續!

網民:「自己攞嚟」

港女自述的遭遇,儼如電影劇情般充滿張力,看到令人窒息。帖子吸引不少網民踴躍留言,議論紛紛;就連 LIHKG 討論區也有網民轉載,在網上瘋傳,齊齊討論港女的困境。

有網民不屑,不同情港女:「咁都唔離婚, 真係可憐之人必有可恨之處, 自己擺黎。」在攬炒之前,港女曾留言表示唔想離婚,皆因與老公已在一起 10 年。有網民膠都費事俾:「咁妳繼續接受比人 背叛 謀算 迫害 ......繼續活係悲劇裡面做主角 , 得閒上黎呻下點痛苦, 比花生大家食下。」

【精選消息】【不甘心】27 歲港女被「MK 妹」搶走男友 發惡夢唔明輸啲咩

自己坎坷自己救

有網民勸戒港女:「其實幫到你既人,只有你自己,好坦白講,由你 99 開聲個日你就知道,呢件事睇得出,你只系一件生財工具,你只要層樓比左你叔仔同你老公,你都可以搵定地方搬,你 BABA 留層樓比你,系想你有個地方住,5 使靠人地,如果你都比埋人既話…」

做女人要堅強

他續稱:「做女人一定要自己堅強啲,你如果一味靠人,你都系等比人害死;哩種老公要,你亦好清楚佢系咩事都 5 會幫你,只不過系叫做因為你有個錢,佢可以少奮鬥幾年,佢先簡你,正所謂好子不論爺田地,更何況層樓同男家系冇關係,至於分 5 分手,你真系好好諗清楚,話 5 定佢求其比分野你簽,你就咩都冇曬....」

【精選消息】【港女AB餐】好後悔!原來追我的男仔有私樓 網民:等天收

「寧教人打仔,莫教人分妻」似乎不適用於這次討論。網民推爆港女離婚,推倒重來,重過新生活。網民留言,節錄如下:

唔係爭 係明搶

  • 唔係麻, 咁都忍到, 老公又唔企自己個面, 貼埋間屋比叔仔, 佢地有無病.
  • 呢 d 唔係叫爭,因為根本佢地無份,係明搶。
  • 你爸爸層樓關佢地咩事,擺明想搶你間屋

出軌都叫好男人?

  • 你 99 好恐怖,層樓係你爸留比你,佢竟然諗住谋左佢。你老公出軌兩次都叫好男人?仲要唔幫口,由得佢阿媽迫你?快 d 離婚啦,不過小心你老公分你身家。

窮人為錢乜都做得出

  • 最錯係條女 個男人住公屋咁低賤都嫁 窮人就係咁恐怖為左錢乜都做得出
  • 好多公屋人真係窮到個人格本姓岀哂來

假如男女角色互換

  • 如果男女角色互換,答案可能大不同

離婚

  • 離婚 一定要 否則遲早被人毒死將層樓落格 私樓女一定有資格一定要揀私樓仔以上
  • 得罪講句我有個女既話一定唔會俾公屋仔癡埋去佢度 唔係話咩 佢地既父母出生係個個年代連居屋都冇一定有問題 嫁左俾條公屋仔將來都唔會好過
  • 早就應該開佢波 你忍左 10 年俾個叻你

 

Source:香港討論區, LIHKG討論區
Photo:經濟日報圖片庫(參考圖片,與本文無關)

相關文章

Page 1 of 21