港女企馬路等車怒罵司機泊車不講「借借」!網民:死雞撐飯蓋

| shiuhk | 11-07-2018 19:38 | |

馬路上每天都有各式各樣的紛爭,而拍下來放上網總數會變成網絡罵戰。然而今次就比較特別,因爲就算樓主多次修改並不停解釋,依然被網民一面倒地責駡並叫她知錯收手。這一切,源於樓主站在路邊車位等車,然而有司機想泊車樓主卻怒罵對方不講「借借」。

事緣有女網民在 Facebook 群組「巴打絲打 Facebook Club」出帖,表示自己站在行人路上等緊車,由於路邊車位已泊了不少車,因高度問題樓主無法看到自己等待的汽車,於是就站出馬路上看車牌。剛好,樓主站的位置是泊車位。突然,樓主發現有車向自己方向倒車,打算泊進樓主站著的泊車位,察覺時她跟汽車相距只有半米。於是樓主開始抱怨,認爲對方應先講聲「借借、唔好意思」,並不是「有車就大曬」、「開到聲,我實讓」。

樓主繼續回憶,說自己打算「係佢車頭道行返出馬路睇車」,結果該汽車「係我打算行個下即刻將架車向前渣」,於是認爲該車司機「冇禮貌」、「係唔係撞倒人先滿意?」樓主還貼出了司機的背影以及自己畫的街景平面圖,希望得到網民支持。然而帖文一出,就立刻引來網民就一面倒地撐司機罵樓主,並利用街景平面圖指出樓主根本不需要站出馬路,除了車位還有很多位置可以站。於是樓主一改再改,首先刪除了街景平面圖,然後就重寫了整段文字,表示「原來倒車可以唔理後面有人企」,並放上《道路使用者守則》的節錄,指出「駕駛者在倒車時必須特別留神」。

【熱門報道】【中美貿易戰】建制議員陸頌雄撐買國產鏡頭 連日本原廠也做不到

【熱門報道】巿民收欠資信件!「硬食」4 元郵費開信竟是 Call 的士傳單

【熱門報道】網上瘋傳 A-Z「尼馬字體」!NeyType 成熱門 hashtag

樓主三度修改内容並刪除圖片

網民用樓主的街景平面圖,指出樓主根本不需要站出馬路

結果依然不如樓主預料,網民依然一面倒地撐司機罵樓主,指出「人肉霸車位?」、「馬路係比車行架」、「唔好害人啦」、「自己企出馬路仲惡人先告狀」、「條街咁多位你企嗰道,邊架車睇到你」、「人企馬路仲要人講唔該借借」、「要呠先睇到車,仲敢行出馬路」、「世界唔係圍住你轉架」、「人地都冇撞到你嘈乜嘈」;更有網民精辟比喻,說「入男廁見到有個女人企係度,我走去除褲屙尿,跟住女人大叫話我除褲前點解唔通知佢一聲,嚇親佢?」

然而樓主戰鬥力好強,由出帖到現在都不停有回應網民留言,並強調自己「無話過唔可以倒車/泊車;企出馬路等無犯法;阻到人但唔代表司機岩」等等,又強調「如果明知有人仲倒車係妄顧安全」。不知道大家又撐哪一方呢?

網民一面倒地撐司機罵樓主,然而樓主戰鬥力強依然不斷留言反駁

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 19