巴打問離職同事派帖畀唔畀人情好?網民:唔使理

| Hin | 21-06-2018 16:55 | |

假如朋友派「紅色炸彈」給你,當然替佢開心,但如果派喜帖的一位是不熟絡的同事,你又會怎樣做呢?有網民就在 Facebook 群組留言問意見,表示太太收到一位已離職又不太熟嘅同事派帖畀佢,而且還要是透過第三者派帖畀佢,問及如果唔去飲做 300 蚊人情 OK 嗎?

不太熟之餘,還要是透過第三者派帖,網友們見狀,紛紛留言表示這位前同事「太厚面皮」、「又唔熟又離職,仲要第三者轉交俾你,一蚊都唔俾,做乜要幫人結婚找數」。有的更留言表示「當無收過」;甚或是直接了當留言表示「唔使理」!更有網友搞笑留言道「國際慣例 — 報紙」、「封 300 兼照去飲」。

【精選消息】5 星酒店食謝師宴冇冷氣致食物變壞!網民:班學生當時又唔出聲?

【精選消息】西貢海底執到相機望尋物主!網民大讚 Nikon 防水相機勁

網友不齒派帖者的行為,原因一來是不熟絡、二來是透過第三者派帖,分明是「漁翁撒網」式派帖,搏人唔嚟也有人情收,行為猶如乞衣一樣,這種行為實在太肉酸、太不要得呢!

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 21