【港男 Banding】月入 4 萬公屋男自稱 Band 2 仔!網民:哪來的自信?

| Kay | 07-06-2018 16:08 | |

最近網上討論區有一個 post 是頗多人談論的,名為「如果將全港男人分 Banding,你覺得自己係 Band 幾?」。出 post 的樓主率先拋磚引玉,道出自己的出身:「小弟我出身基層,住公屋,依家月入 4 萬幾,未有樓未有車,多年來有豬扒追,但永遠追唔到女神級港女。就算追到都唔長久,俾港女玩完即飛」之外,更直言:「我發現香港的 Banding 制度幫到我,計下自己條件,應該算係 Band 2 左右,所以亦解釋左點解自己溝唔到一級嘅靚女」。那麼看過這個 post 的巴打,你們又會覺得自己應位列 band 幾呢?

【精選消息】日本工程人員向東京台場 RX78-2 高達致以 90 度鞠躬敬禮

【精選消息】【公屋同居】女友支付全部租金 失婚港男呻:「冇比我鎖匙 + 空間放私人物品!」

【精選消息】未畢業已被問攞 1 萬港元家用!巴打畀唔到阿媽指反骨

一眾巴打在未利申自己是「band 幾仔」之前,已對樓主定義自己為 Band 2 仔抱有疑問。到底樓主是以那些年中學 5 級制去劃分,還是近代中學 3 級制的定義來編排。後來樓主回覆自己是以近代中學 3 級制的定義來歸類自己為 Band 2 仔後,隨即得到眾多網民的大大力恥笑,有網民認為樓主「唔好 FF 咁多」、自視過高,並直接問他自信從何來,斗膽以基層出身、住公屋、有召妓習慣,加上父母失業欠債及破產的 package,視自己為 Band 2 仔,Band 3 都或者嫌太高分。

在這個 post 中,不少網民覺得樓主「月入 4 萬幾」這一點是比較優勝外,其他項目根本沒有加成成份,因此不難怪有網民直指:「一條花靚 ken,月入 4 萬當自己人上人,人地食一餐都跌幾千啦,仲以為自己有機」、「大把人冇錢都溝到靚女,你唔好睇得自己咁高」、「真係可以做老婆嘅女唔係點講錢」,以及有月入 7 萬的朋友大挑樓主機,「細佬有車有樓,月入差唔多 7 皮,餐搵餐食餐餐清,乜嘢飲紅酒名牌手袋完全唔關自己事,著衫只會著 Nike、Uniqlo,一年只會去兩三次酒店食自助餐,我只覺自己係升斗小市民一名,請問喺樓主心目中點先屬於 band 1 呢?」

這條問題一出後,樓主最後選擇「潛水」解決。其實這個 post 之中,另有網民列出「15 項男人分 banding」的項目,不知大家又認為自己是 Band 幾呢?

15 項男人分 Banding 項目

等級 項目
1 有錢大家族(幾百億以上資產)人士 
2 資產階級家族(幾十億至百億資產)人士 
3

上市公司擁有人

高級打工仔

年薪億億聲

住淺水灣 / 舊山頂道 / 渣甸山等人士(幾億至幾十億資產) 

4

科技新貴

搞 startup 搵到一大舊錢人士(十億八億資產) 

5

上市公司高層

高級打工仔

年薪千萬人士

有自己物業

6

打理一般家族生意人士

有自己物業 

7

高級打工仔

高級專業人士

年薪幾百萬計

有自己物業

8

較高級專業人士(月入 10 至 20萬)

中小企老闆

有自己物業 

9

普通專業人士(月入 4 至 9 萬)

Sales

中高級公務員

有自己物業 

10

普通打工仔(月入 2 至 3 萬)

有自己物業 

11

普通打工仔(月入 2 至 5 萬)

負擔唔起自住樓,一直做租租果啲

12

月入少過 2 萬

負擔唔起自住樓,但住公屋人士

13 咬老綜及住公屋人士
14 無咬老綜又瞓街人士
15

月入少過 2 萬

負擔唔起自住樓,但要租屋人士

在近來頗 hit 的網上討論 post「如果將全港男人分 Banding,你覺得自己係 Band 幾?」之中,月入四萬、住公屋的樓主就自稱 Band 2 仔。

可是不少網民認為樓主 Band 2 仔的排名是自視過高,反問他自信從何來。

另有網民列出「15 項男人分 banding」的項目,不知大家又認為自己是 Band 幾呢?

Source: hkgolden

相關文章

Page 1 of 21