旺角 34 港元食豆腐花竟然是百福?網民:隔離就係惠康 9.9 蚊兩盒

| Siu Yeung | 23-04-2018 18:15 | |

大家平時光顧港式甜品舖,大概都認為多少會有些製作,不至於完全是現成貨吧?日前,在「巴打絲打 Facebook Club」群組,有網民表示到旺角一家糖水舖,叫了一客豆腐花,怎料上檯時,竟然是百福豆腐花,讓樓主哭笑不得,於是上載相片分享,惹來不少回應。

樓主該帖表示:「今日去糖水鋪,我話想淨食豆花,佢俾左碗咁既野我,34蚊,旺角。唔知各位巴打絲打係當事人既話會點諗呢?小弟我心目中既豆花,係一層層搭上去架嘛,之後落黃糖。當然,咁大個仔第一次堂食百福,我感覺良好嘅,由頭笑到落尾。」從相片上看,的確有點搞笑,百福盒子裏的坑紋,完全呈現在豆腐花上。

【網絡熱話】倫敦人妻先生投訴 Cova 拒免費畀紙袋惹爭議!網民批評作者:Del 負評圍爐

【網絡熱話】奧運站「西九匯」直譯作「West9Zone」!網民:九龍叫「9Loon」?

網民看到這情景,都踴躍留言:「_佢個街去食日本嘢叫個日式咖哩海鮮麵!最後原來係合味道」、「可能用百福個盒來做模呢」、「味道如何?係咪同百福豆腐花一樣味道?」、「佢又真係過份左,起碼都片兩刀補數啊」、「收 $34 都唔比埋原裝盒你」、「其實隔離就係惠康」 等。根據現時超級巿場價格,一盒百福豆腐花約售 5.7 港元,在惠康買兩件則只需 9.9 港元。

不過也有網民表示,其實站在食店的立場,食材的開支不算大,舖租、人工成本更高。盡管看起來挺沒誠意,但有網民查考該甜品舖餐牌,的確寫明是「百福豆腐花系列」,而且正常會加入其他配料,但樓主因叫淨豆腐花,所以才變成這模樣。

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 19