AIS Sim2fly HK$36 玩日本漫遊 8 日?用 G-SIM 開通 Cloud SIM 漫遊服務

| 阿美 | 19-03-2018 16:27 | |

近年「鴨記」熱賣的亞洲 17 地漫遊卡 AIS Sim2fly ASIA,去日本及東南亞國家都好掂,賣 HK$85 玩 8 日已經好抵,不過最近有方法可以 HK$36 就玩倒!點解咁平?ezone.hk 同大家睇睇。

大陸眾籌 Cloud SIM

大陸盛行 Cloud SIM 技術,去外地漫遊上網唔需要次次買 SIM 卡,小米、魅族等大陸牌子手機的大陸版 ROM,都有內置 Soft SIM,通過 Cloud SIM 技術提供數據漫遊服務。近日,有大陸初創公司透過京東眾籌推出 Cloud SIM 實體卡出貨,並有本港網店引入,現售 HK$100(眾籌價 69 人民幣)。

【相關消息】小米眾籌指紋認證滑鼠!激平只售 199 人仔

【相關消息】本地眾籌智能咖啡機 Arist 走數 560 萬!拖足兩年未出貨

HK$100 買到的,是一款名為雲遊寶 G-SIM 的實體 SIM 卡,它以 Cloud SIM 技術,讓用戶隨時選購合適的漫遊 SIM 卡,並以 OTA 將漫遊 SIM 卡的資料,推送至 G-SIM 的實體 SIM 卡,玩法跟本港公司推出的 AIRSIM 一樣。

雲遊寶 G-SIM 為大陸初創公司推出的眾籌項目。

不過,雲遊寶 G-SIM 的特點在於提供的數據漫遊服務極平,ezone.hk 記者所見,其「17 國及地區 8 天 4GB 套餐」收 29 人民幣 (約 HK$36),它實際上以 AIS Sim2fly ASIA 8 日 4G 無限 (4GB 後限速 128kbps) 上網卡提供服務,該卡「鴨記」要賣 HK$85;而收費 49 人民幣 (約 HK$61) 的「67 國及地區 15 天 4GB 套餐」亦即是 AIS Sim2fly Europe & USA 15 日 4G 無限 (4GB 後限速 128kbps) 上網卡,「鴨記」賣價近 HK$220。另外,也有套餐由以色列 Orange 提供的多國漫遊服務,大家看當中的 APN 便可略知一二。

可用國家及地區,好似好多好勁,但背後其實都係用泰國 AIS 或以色列 Orange 的數據漫遊服務。

業界質疑可靠度

ezone.hk 記者訪問幾家「鴨記」檔主,均對有關套餐的價格表示質疑,不過亦發現 29 人民幣套餐的原價是 81 人民幣,49 人民幣套餐的原價是 193 人民幣,原價其實比「鴨記」更貴,認為「一係燒錢吸客;一係賣完卡就走佬收咗大筆錢就走佬,幾個月後用唔倒」;另外,有網店則以「疑似樂視二世既大陸初創企業」來形容該眾籌項目。

的確,大家使用預付式服務,尤其是以眾籌身份出現的大陸初創企業,要留意風險啊!

有業內人士用「樂視二世」形容雲遊寶 G-SIM。

雲遊寶 G-SIM 要俾 HK$100 買卡先可以用。

Source:京東、ezone.hk
 

相關文章

Page 1 of 21