九巴全新 Wright StreetDeck 抵港網民讚靚仔!透明樓梯窗女士易走光?

| Siu Yeung | 28-02-2018 20:48 | |

網上有消息指,九巴將會購入兩軸方頭的 Wright StreetDeck,樣辦車已在今早抵港,其中一大焦點,是巴士上下層之間的透明梯窗設計。不少網民看到相片後,都覺得新巴士幾靚仔,不過也有人擔心正式啟用時,九巴會將梯窗封掉。

【網絡熱話】香港創科公司本可多過譚仔?網絡作家向西村上春樹狠批財政預算案

【科技】【財政預算案2018】推一換一計劃!電動車稅項寬免上限增至 25 萬

有消息指,新巴士使用平治 OM936 引擎及 Voith 波箱,有網民認為,或會保留 Wright 最大特色的巨型冷氣糟,整體應該跟新加坡的 B8L 相似。今次最大特色是巴士上下層之間設有透明玻璃窗,也就是在車廂外邊,也可看到乘客上落樓梯。有巴士迷表示:「梯窗係亮點,亦可能引身車身廣告多個玩法;上層細窗做返窄,型。」

新巴士的相片在網絡流傳後,普遍反應似乎不俗:「終於有部正嘅新車」、「幾靚 其實隻色襯返就得,好似 uk 個啲色彩繽紛咁,幾有時代感」、「其實除咗大下巴,其他都順眼嘅」、「好有鐵甲威龍個 Feel」等。當然梯窗也是重點:「希望唔好封咗樓梯D玻璃」、「玻璃樓梯女士容易走光」等。

Source:hkitalk.net 香港交通﹒資訊網

相關文章

Page 1 of 21