WhatsApp 2018 停止支援舊 Nokia.BlackBerry 手機系統

| shiuhk | 27-12-2017 13:04 | |

手機採用微軟 Windows Phone 系統、以及 BlackBerry 系統的朋友要注意了,因爲 WhatsApp 宣佈由 2018 年 1 月 1 日開始,將停止支援部份舊手機的操作系統。屆時,這些系統的手機用戶將不再有 WhatsApp 更新,有錯誤、故障等問題亦不再有支援,到時部份功能可能無法操作!

受影響的手機系統包括 BlackBerry OS、BlackBerry 10;Windows Phone 8.0,以及比 8.0 更舊的 Windows Phone 系統。同時 WhatsApp 預告,它們亦將在 2018 年 12 月 31 日停止支援 Nokia S40 系列的手機系統;而 2020 年 2 月 1 日開始更不再支援 Android 2.3.7 或更舊的 Android 系統。

【熱門報道】【睇片】iPhone 通話即時飛去 iPad!iOS 11.2 新功能示範

【熱門報道】【有圖】痴情男瘋狂 WhatsApp 攻勢追女仔?網民:世界級痴線佬

【熱門報道】上連登問點解 WhatsApp 都要用英文!網民港式英文「問候」

WhatsApp 聲明中曾經表示,現時 Google、Apple 以及微軟系統的手機,市佔率已經達到 99.5 %,跟 2009 年 WhatsApp 初推出時相差甚遠。當年 BlackBerry、Nokia 等系統手機市佔率足足達到 70 %。

Source:Techspot

相關文章

Page 1 of 21