熱論海洋公園人數下跌死因!網民一針見血:太多大陸人

| Hin | 15-12-2017 18:02 | |

海洋公園早前宣佈門票售價將於 1 月 1 日起加價,加幅近 9%,原因之一是海洋公園上年度錄得虧損 2.34 億元,連同入場人數也比去年下跌成 20 萬人次。究竟何解人數會跌得這樣厲害,網民就一番不同的見解!

大部分網民留言討論時,都表示園區內大陸人太多,單是排隊玩一個機動遊戲也要 1 個鐘,再加上人多又迫,大陸人又不遵守秩序四處打尖,搞到也不想再入園區玩。

螢火:最主要係太 X 多大陸人搞到唔想去

兔:其實我好鐘意去,但咁多大陸人就唔想去

約翰·奧士本:未有支那人是年年都起碼去一次當家庭活動,多支那人後免費都唔想去

小孩不是無辜的:多大陸人先係主因

加藤美男:太多大陸人不了,去到又打尖又推來推去 onX

會員名稱已被使用:太多大陸人,周圍都普通話土話,唔知邊到既鄉下話,又大聲又煩,排一樣野排幾世先玩到

消失的 onX:公平講句,我連迪迪尼都唔想再去。原因一樣,支那人。排隊唔係問題,但支那人唔排隊。

艾石:多大陸人,仲要十個有十個唔撚識得排隊,要我比480蚊入去玩排隊仲要受大陸人氣,不了

【精選消息】單車 DIY 變米奇電單車?網民驚呼:神級改

【精選消息】淘寶雙 12 驚現萬能 Key 伯伯!網民:毒男滯銷,幫幫我們

除了多大陸人一個死因,讓網民不想去之外。另一個原因是設施、機動遊戲太舊,讓網民們覺得沒有這麼多年也沒有新意不吸引,有網民更建議應該學當年日本環球影城一樣,來個大刀闊斧,建新的機動遊戲,搞得更年輕化,與不同動漫合作,這樣才會成功。

距離の美學:將大部份機動遊戲拆左,再更新好過啦

壽尾燒:其實有無諗過多大陸人既原因,係因為無香港人去。而無香港人去既原因,係因為樂園唔吸引。日本 USJ 咪一樣多外國人,但都亦不乏本地人支持,所以有時真係無得賴,如果樂園好玩,我就唔信香港人會因為多大陸人而唔去。

一齊攬炒:多大陸人,啲野又舊,玩又無野好玩。睇動物又唔知點咁,啲主題區又不知所謂,例如個懷舊香港咁,都唔知做乜,無乜人有興趣比幾舊水入去影佈景板囉。

藍頭:香港所有野都又細又貴過人。我去上野動物園先收我 300yen 仲要除左海豚之外計物種都比你多...機動遊戲又唔係無咩新野,個摩天輪你起身都搖到你怕。迪士尼又係 ... 我去曬日本兩個園區先 900 幾蚊港紙,你夠撚死細又細過人仲要學人加到 600 幾,仲要得一個園區加好多野整緊?

熱檸茶少甜少冰:除左大陸客,最大死因係機動遊戲,起過新野,再刺激啲,我唔信無人黎。上年九月去,都已經唔多人,少人到唔洗點排隊就玩到,仲記得五年前,排隊排到燥底。

Source:lihkg

相關文章

Page 1 of 21