HK Express 機師原來 6 月已按章工作!譚文豪批民航處後知後覺

| Siu Yeung | 27-11-2017 19:02 | |

早前香港快運(HK Express)在「黃金周」期間取消 18 班航班,令大量乘客受影響,未知大家在未來聖誕旺季,又有無購買 HK Express 的航班去旅行呢?如果你得知以下消息,可能會令你擔心旅程會否有變掛!今天,立法會經濟發展事務委員會就早前 HK Express 突取消 18 班航班進行討論,公民黨立法會議員譚文豪在立法會及其 Facebook 表示,委員會今早收到香港快運航空及香港航空的機師公會的信件,信中提到公會由今年 6 月下旬起已按章工作;譚批評民航處「今日先知」,「次次都要件事爆咗出嚟,先識得去補救」,認為處方後知後覺。

譚文豪在 Facebook 發帖表示:「民航處一直信晒 HKExpress,上次炒 security instructor 搞到黃金周取消大量航班,就係相信佢搞得掂,結果搞到一鑊泡之餘,照續咗 5 年牌俾佢;而今次 HKExpress機 師工會由 6 月開始『按章工作』工業行動,足足半年民航處竟然都唔知情,係咪太後知後覺?」

【網絡熱話】2 千萬年後人類進化成一個球?

【網絡熱話】淘寶雙 11 至今未到貨 巴打:你的快件已被炸毀

譚指根據民航處數據,在 2016 年冬季及 2017 年夏季,快運航班取消率分別為1.11% 及 0.7%,遠高於國泰航空的 0% 及 0.01%,以及港龍航空的 0.01% 及 0.12%,並促請民航處正視問題,同時對接下來的聖誕及新年檔期表示憂慮。

Source:譚文豪 Jeremy Tam

相關文章

Page 1 of 21