巧合定抄襲?胡定欣 Bauhaus 廣告似 90 後攝影師得獎作

| Siu Yeung | 21-11-2017 20:28 | |

在設計、藝術、創作等範疇,不時都會出現抄襲之爭。稍早前,時裝品牌 bauhaus 便在其 facebook 釋出新廣告,並找來藝人胡定欣代言。本來也沒什麼特別,但有眼利網民發現,廣告中 0:45 時的片段,跟 90 後攝影師李維燊的得獎頗為相似,更人直指 bauhaus 抄襲。

【網絡熱話】淘寳雙 11「伏味濃」圖輯!網民:親,大力推薦

【網絡熱話】浪客劍心作者和月伸宏因藏有兒童色情 DVD 被捕

藝名千紅的 90 後攝影師李維燊,去年憑《穿越時空的少女》,獲得國家地理雜誌主辦的攝影比賽「人物組」佳作賞。該張相片在去年 6 月 6 日,大雨過後的觀塘裕民坊小巴站平台拍攝,拍攝器材為 iPhone 6S。除了日落倒影美景,相片最特別的地方是上下倒轉,上方是倒影,下方才是實像。

至於 bauhaus 的廣告,其實頭 40 多秒,也只是胡定欣擺各種甫士的片段,直至約 45 秒出現的畫面,跟《穿越時空的少女》的意念、構圖也有點相似,例如同樣採用上下顛倒的方法,拍攝地點亦應該同樣是觀塘裕民坊。不過廣告採用了飄雪效果,而非作品中的日落,人物的動作亦有不同。

究竟是巧合還是抄襲呢?攝影師本人在其 instagram 表示:「香港人就係中意抄,連廣告唔自己度新野,抄還抄,仲 p 的假雪落去,真係核突,唔通改少少野,自己倒水落地下,就叫原創咩。笑話。」至於網民反應兩端,有人表示:「一間名店,駛一大舊錢拍廣告,點解都可以懶到甘?唔係話同一個位影完人地唔可以再影,但作為一個廣告、唔自己度新野,玩水,倒影、反轉抄到甘足,係唔係太過份?」、「強國式創作,只識抄襲他人意念,靚極有限」等。相反,有人亦覺得不是抄襲:「如果模仿有罪,要分清楚咩叫 popular idea 先,另外,水倒影唔係 2016 首創,賠償概念點計?」、「只係位置一樣,但光線構圖都唔一樣,唔算抄」等。

Source:bauhaus (The Official Page)、幸福照相館

相關文章

Page 1 of 21