旺角街舖自建隔音屏抗大媽歌聲!網民:不如取消行人專區

| Hin | 23-10-2017 13:41 | |

以往旺角行人專用區,每晚也有不同類型的街頭藝人進駐表演毫不熱鬧,但近年卻被大媽進駐,將公園的唱歌、跳舞風氣帶入旺角行人專人區,變成單一的大媽式藝人表演,再加上歌聲嘈吵不斷,已令不少網友表示已漸少去旺角行人專用區。

而網友近日在討論區上載了一幅由商店掛在旺角行人專用區的隔音屏,而得到廣泛的報道。據指這幅隔音屏是由一間化妝店建成,並指出由於行人專用區的聲浪過大,以至店員無法正常向顧客推銷,因而加設這個隔音屏。

【精選消息】澳門輕軌系統 首批日本製車廂正式付運

【精選消息】7-Eleven 日本得獎雨傘登陸香港!實試 7-Signature「防反遮」

網民對此有一番體驗,更留言表示旺角行人專用區「真係嘈到抽筋」,更表示不如一刀切取消行人專用區,亦獲得其他網民讚成。不過,也有網民問及這個隔音屏有否違反建築條例,可能好快就會被拆走。另外,也有網民建議其實街頭藝人應有發牌制度並作出監管,但有網民就反駁指現時政府的傾斜性,最後可能只得大媽有牌,而其他街頭藝人無牌。

網民留言

元•朗拿度:不如搵人落去行人專用區派下耳塞,串下班垃圾大媽

職安眞漢子:啲表演勁低質

純文字金腰帶:真係群魔亂舞,好地地一個公共空間變到咁樣鬼五馬六

屎忽比你痕:真係嘈到抽筋

君子以口德載物:攞牌先表演得咪搞掂

強力膠子:政府咪批晒啲牌俾大媽囉,到時合理化埋班大媽

浪漫達Cocky:俾著其他地方政府已經做左野,世界上其他地方都無香港呢廿年發生咁多荒謬既事,同點解咁多人可以當搞笑笑下就唔記得,越來越麻目 ...

意大利粉腸:以前嘅行人專用區係一種文化同特色,依家嘅行人專用區比班無文化嘅人佔據就變成一種滋擾

龜頭含大:呢 d 咪就係矛盾囉,已經表面化,你話商店犯法,只會做成更大衝突。唔理佢,遲 d 實整到成條街都係屏障,全部舖一齊整,到時場面就如柏林圍牆,世界名勝

Source:lihkg

相關文章

Page 1 of 21