幼稚園童功課被母擦掉重做! 網民勸阻反被斥「講就無敵」?

| Hin | 16-10-2017 16:58 | |

將心比已,假如你的工作、功課被人要擦掉重做,相信你也會有一絲的不開心,成年人尚且可以承受,但一個 4、5 歲的小孩又如何承受呢?有位網友在 Facebook 群組中撰文指,有日他在家中會所的閱讀室溫習的時候,聽到有個年約 4-5 歲的小女孩,好可憐地同媽媽講:「媽媽唔好擦啦 ... 媽媽唔好擦 ...」

由於小女孩的聲音太可憐,樓主見狀走過去,正看到該小女孩的媽媽用擦膠努力地擦掉小女孩的寫字功課,要求小女孩重做。於是樓主細細聲同該位母親說:「你個女咁細個咁乖咁俾心機同寫左咁多字,你唔好擦,不如揀 d 特別寫得好既讚下佢啦」

【精選消息】雨傘專用防盜器?望到實嚇走「偷遮賊」

【精選消息】泰無恥!行李搬運工竟為「機場老鼠」 貴重物品勿寄艙

該位媽媽不理會之餘,更反譏道:「你唔好聽呢個哥哥講,呢 d 人講就無敵,咪又係淨識得玩電話。」樓主聽後,就細聲說道「你唔接受我意見唔緊要」,並表示自己講緊醫科,自己細個時母親也不會擦掉自己的功課,更反而會揀做得好嘅來稱讚自己,做得唔好就下次用心再做,並以這例子讓該位母親參考。

其他網民見狀,紛紛力讚樓主做得好,而許多媽媽級的網友也表示,擦掉小朋友功課是會傷害小朋友的自尊心。有的更留言表示「幼稚園校長於家長會中,已一再表示小朋友學寫字,第一樣就是收起所有擦膠,不要介意他們寫得醜。有的網友更表示,自己小時候寫字寫不好,被媽媽整版撕掉再做過,看到自己的作業簿比同學薄一半,搞到自己曾有好大陰影。

Source:名校 Secrets 

相關文章

Page 1 of 17