【集體回憶】麥當勞發泡膠盒見過嗎?網民:以前堅係好食啲

| Hin | 02-10-2017 18:23 | |

相信有翻咁上下年紀的網民,見到這個麥當勞包裝盒,一段段的回憶已湧上心頭。有網民在 Facebook 群組中,上載了數張當年麥當勞放飽的發泡膠盒的照片,並留言道「唔知大家是否還記得,叫餐是叫盒的顏色,而唔係叫包名。」

此集體回憶照片一出,立刻引起網民們的熱烈討論,當中分有啡色盒的巨無霸、黃色盒的麥樂雞,以及藍色盒的魚柳包,更表示這個發泡膠盒「超碼 25 年前」、「懷念昔日 M 記包裝」,有的亦表示因為環保原因,麥當勞最終由發泡膠盒改成紙盒裝。也有網民有感而發,表示當年一個餐只係 $16 以下,漢堡飽只要 $4,而麥當勞當年 part time 時薪大約 $12。不過,也有人問樓主「叫餐是叫盒的顏色,即係點叫」,有的也表示只知叫餐號碼,更記得當年 1 號是魚柳包餐、2 號是巨無霸餐、3號是麥樂雞餐,4號是豬柳蛋漢堡餐。

【精選消息】7-11 買 Haagen-Dazs 雪糕被偷龍轉鳳? 網民:性別歧視

【精選消息】【嚇死】紅衣女孩驚現馬路旁!網民:嚇親司機就唔好

此外,更有網民表示「以前啲飽好食啲」、「細過食嘅麥當勞好食啲」、「魚柳包唔會得半塊芝士」,更有網民留言謂「以前真係巨無霸,而家係 50% 巨無霸。」未知你見到這些包裝盒,回憶又是否返晒嚟呢?等小記送上一個 92 年的老麥廣告,再勾起大家的回憶啦!

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 21