家長谷囡囡入名幼稚園致失眠!網民鬧爆:小朋友仲慘

| Hin | 29-09-2017 18:17 | |

「贏在起跑線」、「贏在射精前」這些金句大家已經聽慣聽熟,家長們為了「望子成龍」無所不用其極,有網友在 Facebook 群組中分享了一個「怪獸家長」的故事,表示該「虎媽」因為自己的囡囡是細 B,但又想谷佢入一間出名的幼稚園,所以搞到自己好大壓力,還有失眠的問題。

網友見到此 post 就表示對這位怪獸家長好反感,更謂「點解可以咁多藉口去谷個小朋友。」而其他網友亦留言表示反對怪獸家長這樣催谷小朋友,指「個小朋友仲大壓力」、「登小朋友慘」、「低能媽媽,就係多得呢啲家長先會咁多學生哥跳樓。」、「入幼稚園都失眠,黎緊條路好長,佢個態度會影響到小朋友。」

【精選消息】怪獸家長鬧爆子女測驗失手!網民:第日唔好怪小朋友唔愛你

【精選消息】怪獸家長向老師發律師信!若檢查校服訓導等需獲授權?

更有其他已為人父母的網民留言,既然是細 B,何解不推遲一年才入學,大啲學嘢又快啲,為何咁急推個小朋友落坑?也有過來人留言,表示自己畀小朋友入 happy school 讀就算,唔會有功課壓力,免得催谷過度倒頭來變得不想讀書。

不過,也有其他家長留言,表示而家名校小學面試就係要谷,小學叩門講明要識樂器、3 頁紙的課外活動,所以其實是由教育制度搞成這樣,令父母變成「怪獸家長」。

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 21