HK$300 聘人抽新 iPhone?網民:食水深兼賤賣個人資料

| Siu Yeung | 14-09-2017 17:42 | |

每逢推出新 iPhone,除了真正的果迷興奮外,一班炒家亦非常雀躍。雖然 iPhone X 等新機暫時仍未能預訂,但似乎有一些炒家,已準備出擊。稍早前,在「巴打絲打 Facebook Club」群組,便有網民收到一個 Whatsapp 訊息,內容正是「請抽 iPhone 人」。

【流動】消委會實測 30 款尿袋!小米表現竟最好?

【網絡熱話】Pokeguide 直指港鐵 App 抄襲「快捷出站」功能!網民再鬧:八達通已有前科

訊息內容指,在 14/9 前,若給個人資料讓機主抽 iPhone,並到 Apple Store 排隊 15-30 分鐘購買 iPhone,每次可獲得 HK$300 酬勞。樓主在群組表示:「抽到仲唔自己放?300 蚊賣資料 + 排隊?仲平過啲南亞排波鞋。」

看到訊息的網友,紛紛表示該名傳訊息的炒家 on_。「食水深」、「要排既話都自己抽啦」、「抽到即賣啦,仲比你賺咩」、「有冇人會賺佢果 300」、「 三百?我比你你幫我抽啦」、「On_仔先會賣自己資料比佢」等。雖不能說 iPhone 穩賺,但為防是騙局,大家的確無謂為少許金錢,而出賣個人資料了。

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 19