MTR 孭背囊是原罪?網民罵背囊友繁忙時間不應搭港鐵

| Hin | 06-09-2017 13:44 | |

人多迫到一個點,就是連少少空間也沒有,相信繁忙時間搭 MTR 港鐵的上班一族就最清楚。之不過,人人衣著裝扮也不同,有人喜歡手挽公事包,也有人喜歡孭背囊。不過,有網民對於孭背囊搭港鐵的朋友就怒火中燒,表示搭地鐵入車廂就應該除低背囊,整個背囊塞滿東西,還要四圍頂住人。

此 post 一出,即引發網絡罵戰,有人為孭背囊的朋友發聲,也有人表示明白樓主的感受。有撐樓主的網友表示,係繁忙時間被背囊頂住而行不到入車廂,真係好嬲。又建議大家應該入車廂後除低個背囊,放在兩腳中間,起碼會多一個人的位置可讓人企。此外,也有網友提及搭巴士坐下時,經常被背囊友行過時被背囊整到塊面。

【精選消息】藍莓評測 北京多間五星級酒店不換床單 冇洗廁所?

【精選消息】尚德鋼琴高手再現!婆婆商場彈月亮代表我的心

至於反對樓主的人,就表示搭港鐵的不只背囊友,有時連手挽公事包的人一樣阻到人,是否又要人不要拎公事包呢!另外,又有網民表示,在人多擠迫的港鐵上,有時連扶手也碰不到,再將背囊放在兩腳上,如果列車突然急停,分分鐘跌落地。此外,有網民留言指,就是大家也不懂得人迫人應留有少許空間感的道理,見到人即使孭背囊也死命迫入去,壓落他人的背囊上,才會被背囊友反擊撞來撞去。

事實上,今年 3 月初港鐵也曾拍片教導背囊友的禮儀,結果引發一場「關公災難」,網民大罵港鐵是否要醜化所有背囊友。但如今又有網民覺得背囊友不懂規距四圍頂住人。看來港鐵孭背囊這個「世紀難題」,還是要靠乘客自律才能解決。

部分網友留言:

條野直樹:我唔孭背囊又會話拎住幾袋嘢塞住曬架啦,唔多嘢拎我使 X 孭背囊

利 X:咩背囊唔係問題,問題係上車一定要除

痴漢露股:我覺得孭背囊無問題,只係有仆街孭住個袋(可以係背囊/手袋/喼) ,就周圍撞唔理人,都係睇人㗎啫

藍天安達臣:坐巴士背囊 X 除背囊永世唔 X 睇,一袋發去我塊臉度

月球上的戀人:個個都孭背囊,你估個個都想孭背囊咩

花嫣語:無咩背囊就一定好?d 人成日都唔肯行入去,通常都你入果面塞滿人,另外果面就好多位企

圍她 G 奶:BB 車先係大佬,見到個小朋友應該有五歲,識行識走跑得快過你,但帶住個BB車仲要唔摺,BB 車上面就裝住老母個袋

Source:lihkg

相關文章

Page 1 of 21