【多圖】20 歲密斗狂迷 DIY 超像真遙控貨車!3D 打印尾燈車牌架

| 柔之拔 | 03-08-2017 22:58 | |

ezone.hk 早前訪問的 20 歲本地遙控拖頭狂迷樂仔,最近又有新作!樂仔籌備一年的超像真 24 噸 Scania 遙控貨車(密斗),終大功告成!

有聲有燈

樂仔在 Scania 原裝拖頭模型的基礎上激改,並 DIY 變成有聲有燈的超像真 24 噸遙控密斗。樂仔表示:「呢部車係同一個朋友合作,我先做好一條車陣,然後俾尺寸我的朋友,由他做車斗。」

車身會變色?

樂仔選擇這種車身顏色,皆因在他創立的夜遊神遙控貨車會裡,「已經有齊紅橙黃綠藍紫六隻色,所以我就揀咗用青色,呢隻色日頭同夜晚睇會唔同色,夜晚會似粉藍色。」

樂仔還為這部遙控密斗,加入了很多細節:「車頭嘅鬼面罩用上荷蘭出品嘅新款鬼面罩,配上特別訂製嘅鋁合金尾板;還有合金鈴、油缸、倒後鏡等。」

此外,遙控密斗的車尾燈與車牌架,均是樂仔首次用 3D Printer 方式繪畫並打印出來。

【精選消息】比達造型 Resume 為何不獲聘用?網民:未變超級撒亞人

【精選消息】【有片慎入】中國的女遊客 泰國吻蛇遭反噬

【精選消息】【星如都玩】街頭健身黃煒峰 會考 4 分變香港冠軍

超多電子線路

「車有燈聲組,另外駁咗風咹、後波咹,倒車嘅時候會出現叮噹嘅音樂。」樂仔補充:「為了這些效果,今次用了不少時間在電子走線方面;這部遙控密斗的電線,是一般遙控拖頭的三倍呢!」

還有,車尾門可打開,並配置活動式尾板。「右邊車尾裝置了較罕有的鏡鋼箱,左邊也有尾板控制箱;另做了控制面板放置開關掣及電壓錶。」

代客訂製

你都想擁有這部遙控密斗?樂仔提供代客訂製服務,不過賣價約 HK$20,000,嘩!

各位對遙控貨車有興趣的朋友,可瀏覽樂仔開設的魔鬼樂工作室 Facebook 專頁,與樂仔及同好交流遙控貨車的樂趣啊!


Source:ezone.hk

相關文章

Page 1 of 21