壽司店包場慘被「罰企」兼難食?店主現身逐點反擊

| Siu Yeung | 31-07-2017 16:08 | |

香港餐館眾多,從未惠顧過的話,不少人都會參考網上的食評。不過人人口味不同,加上網絡上一向充斥「打手」,所以食評有時也不可盡信。日前,一間位於大角咀的日式餐館,便疑似遭食客惡意抹黑,惹來不少網民關注。

【科技】日本超型外骨骼機械人

【數碼】水喉通隨身拍!HTC RE 水貨、行貨價速報

早前有兩名食客,在一個食評網站發文,投訴這間日式餐館。內容大概指該店面積很小,食物份量小,質素不好等,並指「全部親友要逼住坐,有啲仲要企係度」。另一重點是答應了包場免收加一,但結賬時依然有收取加一服務費。「大哥,你知什麼是包場嗎?你可以一早說明要加一,我們不會反對,但事後才說要包場總數後加一,就沒道理了!」

那麼事實是否這樣呢?該食店的負責人,之後在網上發帖反駁,並附上數張 Whatsapp cap 圖,證明已再三告訴食客,會收取加一服務費,以及小店能容納的人數。「本店最多只可以坐 11 人,當中一人已經嚟過清楚環境。我哋話迫唔到,佢哋話企都要嚟,最後話無論如何都要加到 15 人。然後喺食評寫我哋迫到要企,明明係自己要求!」

雖然食客投訴負責人無禮貌,食店則表示:「其中一位女士喺我地舖頭入面食煙,我哋已經即刻阻止,之後過咗一陣又唔聽勸告再食過,大佬我呢到壽司店比你搞到一陣煙味叫人點有胃口食嘢?」

網民看到發帖後,幾乎一面倒指責食客,留言表示:「有時真係唔好怪人討厭香港客,最係依 d _街造成」、「有圖有真相,信息已經講左條友就算要企都要 14 位」、「香港出名投訴之都,做服務性行業 EQ 低 d 都唔掂」、「我最憎啲人,R著數,仲係背後中傷人地!」、「未聽過包場就唔駛加一,邊個星球嘅規矩?」、「做過飲食業都知香港客係特別麻煩同埋難招待」。

Source:巴打絲打 Facebook Club

相關文章

Page 1 of 21