6 個必知要點!太古城中心變身 LEGO Cities of Wonders

| WAH | 06-06-2017 17:50 | |

香港實在有太多 LEGO 迷,大朋友玩,小朋友又玩!每個 LEGO 迷可能都夢想有天可以建立屬於自己的 LEGO 城市,但生活在蝸居的你和我,可能連放置一間 LEGO 屋仔也要左計右計。由 6 月 16 日起至 7 月 16 日,太古城中心就會變身成 LEGO Cities of Wonders,聲稱是一座由 LEGO 砌成的都市。這個「城市」不止要吸引小朋友的目光,相信不少 LEGO 迷大朋友也會很有興趣。先看看 Cities of Wonders 有何焦點活動及著數。

有咩砌?小朋友砌出 5 大任務

先照顧小朋友的需要,小朋友可以化身成 Happiness Builder 快樂建築師,跟家長參與樂高城市 5 大任務,玩乜?砌 LEGO 城市吧!5 大任務包括:離奇警察局、神秘熱帶叢林、夏日水上樂園、為食薄餅店,及樂高「你」想城市。

夏日水上樂園

離奇警察局

為食薄餅店

點先有得砌?要消費呀!

以為排隊就人人有得砌?錯喇!跟商場合作,指定動作──消費吧!由 6 月 16 日至 7 月 2 日,於商場消費滿 HK$1000 元或以上,即可預約 7 月 2 日至 16 日做「快樂建築師」;7 月 3 日至 7 月 16 日消費滿 HK$2800 或以上,可獲得 Beary Happy LEGO 筆座套裝及 APiTA HK$50 禮券,同時也可登記預約做「快樂建築師」。

唔預約有無得砌?睇你運氣

聰明的你,可能留意到一個巧妙之處,那就是明明展覽在 6 月 16 日開始,何以預約砌城市要到 7 月 3 日才有得玩呢?ezone.hk 向有關方面求證,原來 6 月 16 日至 7 月 2 日都有得玩,但部分時段供 VIP 玩樂,一般消費者如果消費滿上述提到的指定金額,也可以 walk in 形式,預約即日或 7 月 2 日之前的時段,但能否成功就要睇彩數喇!

砌城市有無著數?有

成功預約做「快樂建築師」,小朋友就可以在出發時,獨得一本寫有名字的樂高城市護照,每完成一個任務就可蓋上印章,最後換領「Happiness Builder–快樂建築師」證書。

樂高城市護照

大朋友點算好?睇 + 買 LEGO

小朋友跟家長開心砌城市,那大朋友又如何是好?原來,Cities of Wonders 內設有大型 LEGO 遊樂場,由香港主題建築物及 4 個主題樂高城市場景組成。香港唯一 LEGO 專業認證大師洪子健,更為是次活動創作了尖沙咀鐘樓和電車站。兩組模型都是洪子健以超過 20 萬塊lego、花了 2 個月時間砌成。睇完 LEGO,同場又點會少得 Pop up store 呀,買啦 LEGO 迷!

正確位置在哪?太古城中心二樓中橋

太古城中心話大唔大,話細唔細,二樓中橋應該不難找吧!記住,日期係 6 月 16 日至 7 月 16 日,時間為 11am 至 9pm。

Source:ezone.hk

相關文章

Page 1 of 21