三步自救hao123綁架 【附下載連結】

| 阿七 | 14-07-2016 17:30 | |

瀏覽器首頁被綁架,係唔少人最常遇到的電腦問題,近期以幾個大陸網最惡,包括 hao123、2345、360 等。近年首頁綁架手法層出不窮,用咗好多唔同方法令用戶無法簡單處理,有人不能由得佢不了了之,但點可以放過呢類乞人憎嘅行為!

網上教授解決首頁綁架方法有好多,但每個綁架方法都未必一樣,最簡單的純粹只係修改首頁設定,而最麻煩的就係修改登錄檔,而且仲有機會響唔同位置修改登錄碼,手動改番一次正常,重新開機又會變番被綁架的頁面。今次,ezone.hk 就教大家運用 3 款軟件,完整根治各類的首頁綁架問題!

Step 1 - AdwCleaner 基本清理電腦

首先,大家應該使用《AdwCleaner》,佢可以將電腦內的所有廣告軟件及瀏覽器插件移除,按指示掃描同埋刪除不良意圖的程式就可以。

Step 2 - Junkware Removel Tool 瀏覽器淨身術

Junkware Removel Tool》是專門針對瀏覽器設定綁架的修復工具,界面以 DOS 模式執行,其實大家唔洗驚,你只要按任個一粒制佢就會自已做野。

Step 3 - Malwarebytes Anti-Malware 最後身體檢查

最後,今次就建議大家使用《Malwarebytes Anti-Malware》呢款惡意軟件清除工具,重新掃描一次電腦,睇睇仲有無遺網之魚。至於使用方法就同一般防毒軟件無乜分別,按 Scan 後等結果就 OK!

Source : ezone.hk

 

Page 1 of 13