IT腦細撻著下屬的10句話

| 佛洛 e 得 | 01-11-2017 18:28 | |

得罪 IT 友的豈止 20 句說話,不過得罪過,咪拍拍屁股囉,慘得過每日要聽 IT 白痴腦細以下這些對白呢?更慘嘅係,撻著咗,作為下屬,又可以點呢?

「我唔識用 ftp,個 file 你 email 比我喇。」腦細,個 file 成 4GB 喎。
 
「你有淘寶 Account,幫我買呢個、呢個同呢個番來。」比錢呀唔該。
 
「比左條 link 你你有無睇過?」條成版長o既 Link Print 左落張紙度,睇咩呀。
 
「呢排邊部電腦/電話/平板/電視/相機/手機好?」腦細,你去百記先達問 Sales 喇,我知條鐵咩。
 
「阿邊個,呢隻 App 點用。」隻 App 叫 Facebook。
 
「阿邊個邊個,部手機/相機/電腦壞左,幫我搞搞佢。」搞搞佢?幫你掉左佢吧。
 
「阿邊個邊個邊個,iPhone 聽日出,你順手幫我買幾部返來,唔好開盒呀,有用的。」我自己都買唔到,仲要幫你買?
 
「公司要寫隻App,大家有無人介紹,最緊要平,最好免費做,最多落返Credit,我地公司好大,佢有著數!」你係Google 定     Apple 呀,Google 都會比錢員工創業喇,同你免費做?
 
「幫我寫個簡單 Online Shop,要在動畫互動,即時通訊o個D。唔趕,明朝比我喇。」腦細係唔係來了火星?o的時間錯哂o既?
 
「Chrome、Gmail 我唔識用,幫我裝返 IE、Outlook 同 Hotmail。」仲 Hotmail,執o左喇!裝埋 MSN、ICQ 好未

Source:ezone.hk

 

Page 1 of 21